Babeczki drożdżowe z jabłkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka

    2 szk
  • jajko

    2 szt
  • cukier

    0,5 szk
  • mleko

    0,5 szk
  • olej

    0,5 szk
  • drożdże

    20 g
  • jabłka

    2 szt
  • cukier puder

Kruszonka

  • masło

    1 łyżka
  • cukier

    1 łyżka
  • mąka

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko podgrzać. Drożdże zalać ciepłym mlekiem i wymieszać. Następnie dodać jajka, cukier, olej oraz mąkę. Całość zmiksować, przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce.
Ciasto przelać do foremek. Jabłka obrać usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i ułożyć na wierzchu babeczek.
Masło roztopić, dodać cukier oraz mąkę. Wszystko razem zagnieść i pokruszyć na cieście. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
paula191919 23.03.2015 10:59
Super babeczki. Apetyczne!
pestka 22.03.2015 12:16
bardzo smaczny deser
Mama niejadka 21.03.2015 07:24
pyszne babeczki
Barbara777 20.03.2015 22:15
smakowite babeczki
agnieszka214 20.03.2015 20:17
super apetyczne babeczki
as28 20.03.2015 20:01
fajne babki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat