Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki czekoladowo ryżowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3
cukru 1/2 szk
cukru waniliowego 1 łyżka
mąki pszennej 1/3 szk
mąki krupczatki 1/3 szk

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki czekoladowo ryżowe

3 jajka
1/2 szk cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1/3 szk mąki pszennej
1/3 szk mąki krupczatki
50 ml oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 szk ugotowanego na sypko ryżu
200 g gorzkiej czekolady
Lukier :
3/4 szk cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
odrobina niebieskiego barwnika
kolorowa posypka do ciast

Jajka wbić do miski i ubijać na wysokich obrotach około 30 sekund. Nadal ubijając wsypać cukier i cukier waniliowy i ubić na puszystą masę. Dodać olej i nadal miksować. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać mąkę krupczatkę i wymieszać. Zmniejszyć obroty miksera i wsypać mąkę, delikatnie wymieszać. Czekoladę pokroić na kawałki i razem z ryżem dodać do masy. Drewnianą łyżka lub szpatułką delikatnie wymieszać. Formę do babeczek wysmarować olejem i wysypać mąką lub wyłożyć papilotkami. Nakładać masę łyżką ( mi wyszło 12 porcji ). Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 25 -30 minut. Po upieczeniu babeczki wystudzić. Cukier puder wymieszać z sokiem cytrynowym i barwnikiem i posmarować nim babeczki. Na koniec posypać kolorową posypką do ciast.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 30.08.2012 09:00
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak