Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki czekoladowo ryżowe
1/2 szk cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1/3 szk mąki pszennej
1/3 szk mąki krupczatki
50 ml oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 szk ugotowanego na sypko ryżu
200 g gorzkiej czekolady
Lukier :
3/4 szk cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
odrobina niebieskiego barwnika
kolorowa posypka do ciast
Jajka wbić do miski i ubijać na wysokich obrotach około 30 sekund. Nadal ubijając wsypać cukier i cukier waniliowy i ubić na puszystą masę. Dodać olej i nadal miksować. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać mąkę krupczatkę i wymieszać. Zmniejszyć obroty miksera i wsypać mąkę, delikatnie wymieszać. Czekoladę pokroić na kawałki i razem z ryżem dodać do masy. Drewnianą łyżka lub szpatułką delikatnie wymieszać. Formę do babeczek wysmarować olejem i wysypać mąką lub wyłożyć papilotkami. Nakładać masę łyżką ( mi wyszło 12 porcji ). Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 25 -30 minut. Po upieczeniu babeczki wystudzić. Cukier puder wymieszać z sokiem cytrynowym i barwnikiem i posmarować nim babeczki. Na koniec posypać kolorową posypką do ciast.