Przepis i sposób przygotowania na: babeczki czekoladowe :))
można dodać jakieś owoce/czekolade zdecydowanie lepiej smakują
Babeczki można piec w papierowych papilotkach o średnicy 5 cm mierzonych po dnie, ułożonych w formie na muffiny, lub metalowych foremkach na mini tarty
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. W rondelku na małym ogniu roztopić masło, dodać kakao, wymieszać do rozpuszczenia i zagotować. Odstawić z ognia dodać cukier, jajka, przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia lub sodą. Delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników.
Czekoladową masę wyłożyć do papilotek włożonych we wgłębienia formy na muffiny lub do blaszanych foremek na mini tarty. Masą wypełnić pojemniczki nie więcej niż do około 2/3 ich objętości. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 23 minuty.
Ostudzić na metalowej kratce. Udekorować np polewą, posypką . Można jeść jeszcze ciepłe, można zamrażać.