BABECZKI CZEKOLADĄ PŁYNĄCE

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • CIASTO NA BABECZKI:

  • mleko

    1/2 szkl
  • olej

    1/2 szkl
  • mąka

    1 szkl
  • jajko

    2 szt
  • cukier

    1/4 szkl
  • kakao

    3-4 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • czekolada

  • margaryna

    4 łyżki
  • śmietana

    2 łyżki
  • cukier

    6 łyżek
  • kakao

    2-3 łyżki
  • foremki na babeczki

    ok.15 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - BABECZKI CZEKOLADĄ PŁYNĄCE foto
Wszystkie składniki z czekolady wkładamy do rondelka, rozpuszczamy. Dobrze mieszamy i chwilę gotujemy, zostawiamy do ostygnięcia.
Krok 2 - BABECZKI CZEKOLADĄ PŁYNĄCE foto
Ze składników na ciasto, wszystkie płynne, wymieszac razem najlepiej trzepaczką i osobno wymieszac mąkę, cukier, proszek i kakao, a następnie wsypac sypkie składniki do masy i delikatnie wymieszac.
Krok 3 - BABECZKI CZEKOLADĄ PŁYNĄCE foto
Foremki (najlepiej jednorazowe) rozstawic w blaszce (trochę luźniej niż ja gdyż się bardzo ścisneły) i wkładac po łyżce ciasta do foremek, widelcem zrobic dołki. W dołki wlewamy po łyżeczce czekolady i przykrywamy pozostałym ciastem, a na wierzch również polac łyżeczką czekolady.
Krok 4 - BABECZKI CZEKOLADĄ PŁYNĄCE foto
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i nie pieczemy długo ok. 18-20 min., aby czekolada pozostała płynna. Wyciągamy babeczki z foremek i jeśli zostaje nam czekolada polewamy po wierzchu już ostygłe babeczki.
SMACZNEGO!!!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
GOSIA18 22.11.2012 09:59
Zdjęcie nr 6 przedstawia wnętrze
sylwia / sytofala 21.11.2012 23:11
ciekawi mnie ich wnętrze
Lemon 21.11.2012 18:08
pycha
Marta1986 21.11.2012 16:15
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat