Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki cytrynowe z dżemem malinowym i bitą śmietaną

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto babeczkowe

masło 160 g
mąka pszenna 165 g
cukier 120 g
jajko 3 szt.
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
sok z cytryny 2 łyżeczki
skórka z cytryny

Dodatkowo

śmietana kremówka 250 ml
cukier puder 1 łyżka
dżem malinowy około 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki cytrynowe z dżemem malinowym i bitą śmietaną

Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać.

Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać skórkę z cytryny i sok, zmiksować. Następnie dodać przesiane suche składniki i wymieszać szpatułką tylko do połączenia.

Formę na 12 muffinek wyłożyć papilotkami, rozdzielić pomiędzy nie ciasto, wyrównać. Piec około 20 minut w temperaturze 180°C, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce.

Z wystudzonych babeczek odciąć nożem "czapeczki", następnie każdą babeczkę wydrążyć delikatnie łyżeczką a w powstałe zagłębienia nałożyć dżem malinowy.

Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywną masę, po koniec ubijania dodając cukier puder. Przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować babeczki.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

noninka77 30.04.2014 18:04
mmmm.......pychotka :)
Bernadeta1 30.04.2014 17:13
smaczne babeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak