Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki cytrynowe

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Mokre

jajko 2
cukier 150 g
mleko kokosowe 150 ml
masło 100 g
cytryna 2 sztuki

Suche

mąka orkiszowa 250 g
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

Porada

Mąka orkiszowa, której użyłam to półrazowa typ 1050.

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki cytrynowe

1. Masło rozpuść i przestudź. Z 2 wyszorowanych wcześniej cytryn zetrzyj skórkę a z 1 wyciśnij sok.

2. Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij aż powstanie piana. Cienkim strumieniem i cały czas ubijając wlewaj masło i mleko kokosowe. Na koniec wlej sok z cytyny i dodaj skórkę.

3. W drugiej misce wymieszaj suche i dodaj do mokrych, zmiksuj krótko do połączenia składników.

4. Blaszkę na 12 muffin wyłóż papilotkami. Wylej ciasto do 3/4 wysokości. Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20-25 minut (albo do suchego patyczka).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 27.04.2015 11:39
ciekawy przepis, babeczki wyglądają wspaniale

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak