Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka
1 i 1/2 szklanki -
cukier drobny
3/4 szklanki -
masło
120 g -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
cynamon
1 łyżeczka -
mleko
1/2 szklanki -
sól
szczypta -
ekstrat z wanilii
1 łyżeczka -
Polewa:
-
cukier puder
1/2 szklanki -
sok z cytryny
1/2 cytryny -
Serek philadelphia
125 g -
Soda oczyszczona Prymat
1/3 łyżeczki -
jajko
2 duże
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól przesiać.
Jajka utrzeć z cukrem, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodać po kolei jajka, jedno po drugim ciągle miksując na najwyższych obrotach, dodać wanilię- wymieszać.
Na zmianę łączyć suche składniki z masą maślaną i mlekiem. Miksować na najniższych obrotach, aż do wyczerpania składników.
Przełożyć masę do foremek z papilotami, na 3/4 wysokości. Piec w 180 stopniach (termoobieg) przez 20 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić.
Polewa:
Do cukru pudru dodać odrobinę soku z cytryny, mieszać ciągle dodając sok, aż postanie lukier. Połączyć z serkiem Philadelphia. Polać babeczki, udekorować wiśnią kandyzowaną.
Smacznego!
Komentarze (22)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (12)