Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 220 gram
masło 220 gram
cukier 150 gram
jajko 4 sztuki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cytryna 1 sztuka

Lukier

cukier puder 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki

Kroki postępowania

1
Masło utrzeć z cukrem w trakcie ucierania dodać po jednym jajku na zmianę z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia na koniec do ciasta dodać otarta skórkę z cytryny i 1 łyżeczkę soku.
Przygotowanym ciastem napełnić foremki do 3/4 wysokości, piec 20 minut w 180 st.
Krok 1 - Babeczki  foto
2
Po upieczeniu wystudzić i polać po wierzchu lukrem przygotowanym z cukru pudru utartego z do odpowiedniej gęstości z sokiem wyciśniętym z cytryny ( lukier wychodzi kwaśny więc jeśli ktoś takiego nie lubi może sok zastąpić wodą), moje babeczki były dodatkowo ozdobione kolorowym lukrem.
Krok 2 - Babeczki  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 23.04.2014 12:06
Śliczne! już teraz to i ja kupię sobie takie foremki:)
Beatris 23.04.2014 11:56
Wyśmienite babeczki:)
Ania84 23.04.2014 10:03
malutkie cudeńka :)
Megg 23.04.2014 09:09
śliczne babeczki
luna76 23.04.2014 08:47
małe cudeńka :)
Edith85 23.04.2014 08:28
śliczne babeczki :)
2milutka 23.04.2014 08:02
Cudownie wyglądaja:)
Kasia35 23.04.2014 07:57
świetne babeczki wielkanocne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak