Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babcine racuchy drożdżowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rozczyn

drożdże świeże 3 dkg
cukier kryształ 3 łyżki
mąka pszenna 3 łyżki
mleko 1/4 szkl

ciasto

mąka pszenna 40 dkg
mleko 2% 1/2 szkl
cukier kryształ 3 łyżki
margaryna 1/5 kostki
ocet winny 1 łyżka
żółtko jajek 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Babcine racuchy drożdżowe

Drożdże rozmieszać z cukrem, dodać mąkę i ciepłe mleko wymieszać. Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie i wlać w nie rozczyn. Kiedy wyrośnie, dodać ciepłe mleko, cukier, ocet i żółtka. Kiedy składniki się połączą dodać margarynę (nie rozpuszczać), wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość 2-3 centymetrów. Ciasto pociąć w romby, każdy naciąć na środku i zawinąć faworki (można zostawić je na chwilę, aby podrosły). Smażyć na głębokim tłuszczy na złoty kolor, u mnie ciemnozłoty, bo takie lubię najbardziej :) Osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak