Przepis i sposób przygotowania na: Babcine kotlety mielone
Kotlety mielone Doradca Smaku poleca na różne okazje - codzienny obiad, rodzinne spotkanie czy święta. Są pyszne, delikatne, aromatyczne. Podane z gotowanymi ziemniakami lub kaszą przypadną do gustu wszystkim. To przyprawy sprawiają, że mięso nabiera przyjemnego aromatu i staje się wyraziste w smaku. Obsmażone kotlety podpieczone w piekarniku są ładnie zarumienione i nie suche wewnątrz.
Cebulę drobno siekam, szklę na maśle, zostawiam do ostudzenia.
Mięso przekładam do miski, dodaję jajko, odciśniętą bułkę, cebulę oraz przyprawy, dokładnie mieszam. W trakcie wyrabiania dodaję stopniowo wodę i wyrabiam około 10 minut, aż mięso całkowicie wchłonie wodę i nie będzie przylegać do ręki.
Z masy formuję średniej wielkości kotlety, obtaczam w bułce.
Kotlety obsmażam na rozgrzanym oleju z dwóch stron, następnie przekładam do naczynia żaroodpornego. Piekę przez 15 minut w 150 stopniach (grzałka górna i dolna, bez termoobiegu).