Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babcine kotlety mielone

4.0
(7)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pyszne kotlety - najpierw lekko obsmażone, potem pieczone. Tradycyjna propozycja na rodzinny obiad. Te kotlety mielone Doradca Smaku poleca!

Składniki:

Składniki:

mięso mielone 80 dag
kajzerka 1 sztuk
cebula 1 sztuka
jajko 1 sztuka
masło 1 łyżka
sól 1.5 łyżeczki
pieprz 1 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
majeranek 1 łyżeczka
woda 0.5 szklanka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 garście

Porada

Bułkę należy wcześniej namoczyć i odcisnąć.

Przepis i sposób przygotowania na: Babcine kotlety mielone

Kotlety mielone Doradca Smaku poleca na różne okazje - codzienny obiad, rodzinne spotkanie czy święta. Są pyszne, delikatne, aromatyczne. Podane z gotowanymi ziemniakami lub kaszą przypadną do gustu wszystkim. To przyprawy sprawiają, że mięso nabiera przyjemnego aromatu i staje się wyraziste w smaku. Obsmażone kotlety podpieczone w piekarniku są ładnie zarumienione i nie suche wewnątrz. 

Cebulę drobno siekam, szklę na maśle, zostawiam do ostudzenia.
Mięso przekładam do miski, dodaję jajko, odciśniętą bułkę, cebulę oraz przyprawy, dokładnie mieszam. W trakcie wyrabiania dodaję stopniowo wodę i wyrabiam około 10 minut, aż mięso całkowicie wchłonie wodę i nie będzie przylegać do ręki.
Z masy formuję średniej wielkości kotlety, obtaczam w bułce.
Kotlety obsmażam na rozgrzanym oleju z dwóch stron, następnie przekładam do naczynia żaroodpornego. Piekę przez 15 minut w 150 stopniach (grzałka górna i dolna, bez termoobiegu).

Wypróbuj także:

kotlety mielone bez jajka i bułki

- kotlety gyros.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak