Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babcina szarlotka

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Foremka 24x25 cm Mus jabłkowy

jabłka 1,5-2 kg
woda 1/4 szklanki
cukier 0,5 szklanki
esencja waniliowa 1 łyżka
cynamon Prymat 0,5 łyżeczki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
masło 50 g

Kruche ciasto

mąka pszenna 400 g
cukier 1/3 szklanki
jajko 2 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
margaryna 170 g
mleko 3 łyżki
esencja waniliowa 1 łyżka

Lukier

cukier puder 1 szklanka
woda letnia kilka łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Babcina szarlotka

Mus jabłkowy:
Jabłka obieramy, pestkujemy i kroimy na małe kawałki. Przekładamy je do dużego garnka. Do jabłek wsypujemy cukier oraz cynamon. Wlewamy rozpuszczone masło, wodę oraz esencję waniliową. Dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem. Jabłka zmienią kolor na jasnobrązowy. Gdy znacznie zmiękną i zaczną się rozpadać zdejmujemy pokrywkę. Odparowujemy wodę. Na końcu wsypujemy mąkę ziemniaczaną , mieszamy szybko i energicznie. Odstawiamy do wystudzenia.

Kruche ciasto:
Margarynę wyjmujemy odpowiedni wcześniej z lodówki, aby była miękka. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wyrabiamy na zwarte, jednolite ciasto. Dzielimy na dwie części. Pierwszą wylepiamy spód foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem. Spód pieczemy w nagrzanym do 180*C przez 10 minut (musi być lekko zarumieniony). Po tym czasie wykładamy mus jabłkowy. Na wierzchu kruszymy drugą część ciasta. Ciasto pieczemy w 180*C przez 30-35 minut (z termo obiegiem). Po wyjęciu studzimy i oblewamy lukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 30.09.2017 08:34
Ale apetyczna!
bietka 28.09.2017 19:55
uwielbiam szarlotki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak