Baba z marchwi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchew

    50 dkg
  • mąka

    2 łyżki
  • masło

    4 dkg
  • jajka

    2 sztuki
  • drożdże

    1,5 dkg
  • cukier

    2 łyżki
  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchew oskrobać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać drożdże ukręcone z łyżką cukru i łyżką ciepłej wody, mąkę, pozostały cukier, sól i roztrzepane jaja. Wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przełożyć do natłuszczonej okrągłej foremki i jeszcze odstawić na 20 minut, aby baba podrosła. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20-25 minut. Podawać ze śmietaną lub sosem śmietanowym.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IKrakowianka 05.10.2011 17:34
do wypróbowania
IKrakowianka 05.10.2011 17:34
do wypróbowania
mala2021 27.04.2011 20:28
bardzo ją lubię
traktorek 09.02.2011 11:23
trzeba spróbować
RenataZ-et 02.12.2010 10:18
Rewelacyjny przepis!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat