Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Baba Wielkanocna

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szkl
cukier 1 szkl
jajko 6 szt
margaryna 250 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier waniliowy 1 opak
olej 1/3 szkl
kakao 1 łyżka
mak 0,5 szkl
tłuszcz do formy
kisiel wiśniowy 1 opak
kisiel 1 opak

Przepis i sposób przygotowania na: Baba Wielkanocna

Kroki postępowania

1
Białka oddzielić od żółtek.
Krok 1 - Baba Wielkanocna foto
2
Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Do utartej masy stopniowo dodawać, po jednym żółtku, cały czas ucierając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, utrzeć.
Krok 2 - Baba Wielkanocna foto
3
Następnie ucierając, powoli wlewać olej, wymiksować.
Krok 3 - Baba Wielkanocna foto
3
Następnie ucierając, powoli wlewać olej, wymiksować.
Krok 4 - Baba Wielkanocna foto
5
Z białek ubić pianę na sztywno, delikatnie wymieszać z masą.
Krok 5 - Baba Wielkanocna foto
6
Ciasto podzielić na 4 części.
Krok 6 - Baba Wielkanocna foto
7
I część dodać kisiel pomarańczowy.
Krok 7 - Baba Wielkanocna foto
8
II kakao
Krok 8 - Baba Wielkanocna foto
9
II mak
Krok 9 - Baba Wielkanocna foto
10
IV kisiel wiśniowy
Krok 10 - Baba Wielkanocna foto
11
Wszystkie masy dokładnie wymieszać. Formę na babkę, wysmarować tłuszczem, warstwami po kolei wylewać ciasto do formy.
Krok 11 - Baba Wielkanocna foto
12
Na końcu nożem kilka razy w koło zakręcić ciasto.
Krok 12 - Baba Wielkanocna foto
13
Piec ok.50 minut w 190 stop
Krok 13 - Baba Wielkanocna foto
14
Smacznego!
Krok 14 - Baba Wielkanocna foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak