Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Baba Pani Ewy

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mleko 250 ml
mąka pszenna 50 dag
masło 15 dag
drożdże 3 dag
żółtko jajek 6 sztuka
białko 2 sztuka
cukier 15 dag
sól

Lista składników

białko 1 sztuka
cukier puder 15 dag
kandyzowane skórki owoców
tłuszcz do formy
mąka krupczatka do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Baba Pani Ewy

Wszystkie składniki ustawiamy w temperaturze pokojowej na 2 godziny, aby ich temperatura się wyrównała.

Po tym czasie mieszamy w misce czubatą łyżkę mąki i cukru, szczyptę soli oraz pokruszone drożdże. Zalewamy mlekiem i dokładnie łączymy wszystkie składniki. Odstawiamy w cieple na pół godziny.

Masło rozpuszczamy, odstawiamy do wystudzenia.

Do zaczynu drożdżowego dodajemy pozostały cukier oraz żółtka i energicznie mieszamy.

Ciągle mieszając, wsypujemy po łyżce mąki, a następnie zagniatamy energicznie ciasto do chwili aż zacznie odchodzić od ścianek miski.

Do wyrobionego ciasta dodajemy przestudzone masło i ponownie łączymy wszystkie składniki.

Białka jaj ubijamy niemal na sztywno i także dodajemy do ciasta. Dokładnie wyrabiamy.

Miskę przykrywamy suchą i czystą ściereczką. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.

Dużą formę babkową smarujemy tłuszczem i oprószamy krupczatką.

Wykładamy ciasto drożdżowe, wyrównujemy powierzchnię i ponownie odstawiamy jeszcze na 30-60 minut.

Ciasto wstawiamy do nienagrzanego piekarnika i od razu ustawiamy temperaturę na 180 stopni.

Pieczemy około 45 minut od momentu nagrzania piekarnika (w formie bez kominka lub takiej z kominkiem, ale wyższej pieczemy nieco dłużej).

Po upieczeniu wyciągamy ciasto z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

Gdy babka będzie całkowicie wystudzona, przygotowujemy lukier: białko jajka ubijamy na sztywno i ciągle miksując, dodajemy po łyżce cukru pudru.

Lukrem polewamy babkę i od razu przybieramy kolorową skórką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 13.09.2014 21:09
wyszła piękna
Klausia 19.07.2014 23:09
bardzo ładna :)
peppermint91 18.06.2014 14:24
Wygląda super!
Barbara13 17.06.2014 22:25
świetna i pyszna babka
anemon 17.06.2014 20:59
Pięknie prezentuje się Twoja baba.
Małgorzata9 17.06.2014 20:54
pyszna baba

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak