Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Baba niedzielna

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 350 gram
drożdże 30 gram
cukier 100 gram
mleko 4 łyżka
sól do smaku
jajko 4 szt.
skórka cytrynowa do smaku
masło 250 gram
rodzynki 100 gram
cukier puder 250 gram
sok z cytryny 2 łyżka
orzeszki pistacjowe drobno posiekane 2 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Baba niedzielna

Do przesianej mąki dodać pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru, letnie mleko.Przemieszać, przykryte zostawić w ciepłym miejscu. Dodać resztę cukru, sól, skórkę z cytryny, jajka, wyrobić na jednolite ciasto. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia.Dodać masło i rodzynki, wyrobić. Przełożyć do formy babkowej okrągłej wysmarowanej tłuszczem, odstawić na 1 godz. w ciepłe miejsce. Piec w 180 C.Upieczoną babkę wystudzić, polać lukrem z cukru pudru, soku cytrynowego i wody. Posypać orzeszkami, zostawić do zastygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak