Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Baba czekoladowa

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

masło 150 g
mąka 100 g
mąka ziemniaczana 200 g
kakao 5-6 łyżek
jajko 4 sztuki
cukier 100 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
tłuszcz do formy

polewa

kakao 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier puder 6 łyżek
jajko
margaryna 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Baba czekoladowa

Kroki postępowania

1
1. Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy je wraz z cukrem . Białka odkładamy.
Krok 1 - Baba czekoladowa foto
2
2. Do żółtek ubitych z cukrem dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło i miksujemy.
Krok 2 - Baba czekoladowa foto
3
3. Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy.
Krok 3 - Baba czekoladowa foto
4
4. Z białek ubijamy pianę i dodajemy do masy. Mieszamy, przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 40 minut.
Krok 4 - Baba czekoladowa foto
5
5. Przygotowujemy polewę: cukier puder, mąkę ziemniaczaną, kakao łączymy i dodajemy jajko. Margarynę roztapiamy i powoli cały czas mieszając dodajemy do polewy.
Krok 5 - Baba czekoladowa foto
6
6. Upieczoną babkę wyciągamy z foremki, studzimy i polewamy obficie przygotowaną wcześniej polewą.
Krok 6 - Baba czekoladowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak