Przepis i sposób przygotowania na: Azjatycki lunchbox z tofu
Azjatycki lunchbox z tofu, to sprawdzony przepis na lunch do biura lub szkoły. Takie połączenie smaków pokochają zarówno starsi jak i młodsi smakosze.
Lunchbox z tofu możesz łatwo zamienić na lunchbox z kurczakiem lub indykiem, jeśli tylko nie masz pod ręką naturalnego lub wędzonego tofu, lub po prostu preferujesz mięsną wersję.
Również zamiast makaronu ryżowego możesz dodać inny makaron azjatycki.
1. Tofu pokroić w grube paski i smażyć na patelni na rozgrzanym oleju z obu stron aż będzie złociste i chrupiące.
W międzyczasie pokroić warzywa: czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę pokroić w drobną kostkę, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, paprykę pokroić w cienkie paski, z brokuła wyciąć małe różyczki.
Zagotować wodę na makaron według przepisu na opakowaniu.
2. Gdy tofu będzie gotowe, przełożyć je do miski. Czosnek i cebulę podsmażyć na tej samej patelni. Następnie dodać sos sojowy, brązowy cukier oraz wodę. Doprowadzić do wrzenia i odrobinę odparować, a następnie do sosu dodać tofu i pozostałe warzywa. W razie potrzeby dodać pieprz mielony Prymat lub odrobinę soli himalajskiej Prymat.
Dokładnie wymieszać, przykryć pokrywką i całość dusić przed 5-10 minut, od czasu do czasu mieszając.
3. Ułożyć makaron w lunchboxie, a następnie przykryć makaron warstwą warzyw i tofu. Polać sosem i posypać sezamem.