Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Azjatycka zupa bananowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

banan 3 sztuki
cebula 1 sztuka
por (biała część) 1 sztuka
Pierś z kurczaka pojedyncza 1 sztuka
ogórek zielony 1 sztuka
cytryna 1 sztuka
kostki rosołowe (warzywne albo drobiowe) 2 sztuki
oliwa 2 łyżki
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżka
Imbir mielony Prymat 1 łyżka
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Azjatycka zupa bananowa

Warzywa i banany umyć. Cebulę i por pokroić w pół-krążki. Ogórek pokroić w plasterki lub słupki. Cytrynę wyszorować, sparzyć i pokroić w cząstki. W garnku zagotować półtora litra wody z dodatkiem kostek bulionowych. Pierś kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, obtoczyć w mące wymieszanej z imbirem, obsmażyć na łyżce oliwy i przełożyć do gotującego się bulionu. Na reszcie tłuszczu obsmażyć cebulę i por, po czym dołożyć do garnka. Chwilę gotować, po czym dodać słupki ogórka, a po chwili cytrynę. Na końcu włożyć obrane i pokrojone w plastry banany. Doprawić curry, dosłodzić do smaku i gotować jeszcze 2-3 minuty.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak