Przepis i sposób przygotowania na: Azjatycka misa z łososiem, DS XXI odc. 12
Azjatycka misa skomponowana z maków (omlecików z serkiem), ogórka, awokado. Do tego surowy, drobno posiekany łosoś zamarynowany w soku z limonki z imbirem i olejem. Komosa ryżowa, mango i czarnuszka to kolejne zdrowe i pyszne dodatki.
Jak zrobić maki, łososia i dodatki do azjatyckiego bowla?
W misce mieszamy jajka, śmietankę, mąkę, Kurkumę mieloną Prymat i cienko posiekany szczypiorek. Awokado i wydrążonego ogórka kroimy w cienką kostkę, przekładamy do innej miski, solimy i dodajemy pieprz i sok z limonki.
Na patelni z odrobiną oleju smażymy cienkie naleśniki. Gotowe smarujemy serkiem śmietankowym, wykładamy na to nadzienie z awokado i ogórka i ciasno zawijamy.
Łososia kroimy w cienką kostkę, przekładamy do miski, dodajemy Imbir mielony Prymat, sos sojowy, sok z limonki i olej.
Mango kroimy w drobną kostkę.
Do pustego garnka wsypujemy komosę ryżową, zalewamy zimnym bulionem i gotujemy przez około 15 minut na małej mocy palnika, aż komosa wchłonie cały płyn.
W dużym głębokim talerzu układamy przygotowane składniki: naleśniki, komosę, rybę i posypujemy posiekanym szczypiorkiem i nasionami Czarnuszki Prymat.