Awokado z krewetkami

Awokado z krewetkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • awokado

    2 szt
  • krewetki (20 dag)

    1 puszka
  • mandarynka

    2 szt
  • seler naciowy

    2 gałązki
  • sok z cytryny

    6 łyżeczek
  • sałata

    3 liście
  • koperek

    1 gałązka
  • majonez

    0,5 szklanki
  • jogurt naturalny

    2 łyżki
  • keczup

    1 łyżka
  • chili Prymat

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
  • whisky

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Awokado z krewetkami

Awokado umyć, przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestkę, wydrążyć łyżeczką miąższ, pozostawiając przy skórce 0,5 cm miąższu., skropić 1/3 soku z cytryny. Wydrążony miąższ pokroić w kostkę i skropić 1/3 soku z cytryny. Krewetki osączyć z zalewy. Seler umyć, oczyścić z włókien, drobno pokroić i skropić pozostałym sokiem z cytryny. Mandarynki obrać, podzielić na cząstki i każdą cząstkę przekroić. Miąższ awokado połączyć z krewetkami, selerem oraz mandarynkami.

Przygotować sos: majonez wymieszać z jogurtem, keczupem, whisky, chili Prymat oraz solą. Sałatkę polać sosem, wymieszać i wypełnić nią wydrążone połówki awokado. Układać na talerzach przybranych sałatą i koperkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Magdalena80 04.12.2010 23:51
awokado jest bardzo zdrowe
Jaheira11 04.12.2010 23:46
szkoda że nie lubię owoców morza
Barbara55 23.09.2010 15:25
nie przypadło mi do gustu

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat