Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Awokado z krewetkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

awokado 2 szt
krewetki (20 dag) 1 puszka
mandarynka 2 szt
seler naciowy 2 gałązki
sok z cytryny 6 łyżeczek
sałata 3 liście
koperek 1 gałązka
majonez 0,5 szklanki
jogurt naturalny 2 łyżki
keczup 1 łyżka
chili Prymat 1 szczypta
sól 1 szczypta
whisky 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Awokado z krewetkami

Awokado umyć, przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestkę, wydrążyć łyżeczką miąższ, pozostawiając przy skórce 0,5 cm miąższu., skropić 1/3 soku z cytryny. Wydrążony miąższ pokroić w kostkę i skropić 1/3 soku z cytryny. Krewetki osączyć z zalewy. Seler umyć, oczyścić z włókien, drobno pokroić i skropić pozostałym sokiem z cytryny. Mandarynki obrać, podzielić na cząstki i każdą cząstkę przekroić. Miąższ awokado połączyć z krewetkami, selerem oraz mandarynkami.

Przygotować sos: majonez wymieszać z jogurtem, keczupem, whisky, chili Prymat oraz solą. Sałatkę polać sosem, wymieszać i wypełnić nią wydrążone połówki awokado. Układać na talerzach przybranych sałatą i koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magdalena80 04.12.2010 23:51
awokado jest bardzo zdrowe
Jaheira11 04.12.2010 23:46
szkoda że nie lubię owoców morza
Barbara55 23.09.2010 15:25
nie przypadło mi do gustu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak