Autorska wersja sałatki Cesar

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta pekińska

    1
  • ogórek szklarniowy

    1
  • cebula

    1
  • pomidor

    1
  • mozarella

    20 dag
  • pierś z kurczaka

    1
  • chleb

    4 kromki
  • masło

    4 łyżki
  • czosnek ząbki

    6
  • przyprawy

  • olej

  • sos

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Autorska wersja sałatki Cesar foto
Jako pierwsze przygotowujemy sos zgodnie z przepisem: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/198214/sos-do-salatki-cesar.html oraz masło czosnkowe do grzanek. Do masła dodajemy obrany i przecisnięty czosnek, nieco soli i pieprzu oraz roztartą w dłoniach bazylie - wszystko mieszamy.
Krok 2 - Autorska wersja sałatki Cesar foto
Kapuste kroimy w grube kawałki (tak jakby w kostke) obranego pomidora oraz cebulkę również kroimy w kostkę. Ogórka lekko sparzamy, wycieramy i kroimy wraz ze skórką w cienkie plasterki - warzywa mieszamy. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, smażymy na niewelkiej ilości oleju do miękkości wraz z dodatkiem przyprawy do gyrosa. Ser mozarella kroimy w średniej wielkości kostkę.
Krok 3 - Autorska wersja sałatki Cesar foto
Chleb kroimy w grube kromki, a następnie w kostkę. Kawałki chleba smarujemy masłem czosnkowym, układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika na ok 15 minut w temp 180* - tak aby się zrumieniły i stały chrupkie.
Krok 4 - Autorska wersja sałatki Cesar foto
Do warzyw oraz do sera dodajemy ciepłego, usmażonego kurczaka i dokładnie mieszamy, przekładamy do szklanej miski i obficie polewamy sosem (nie mieszamy)
Krok 5 - Autorska wersja sałatki Cesar foto
Na sałatkę polaną sosem układamy gorące grzanki, zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Krok 6 - Autorska wersja sałatki Cesar foto
Od razu po przygotowaniu podajemy sałatke do jedzenia - pyszna!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 17.01.2013 08:27
koniecznie spróbuję :)
Fiffi 26.07.2012 19:38
fajne
sunnymood 23.05.2012 16:27
uwielbiam ją:)
MAR3STA 18.01.2012 23:07
pycha!
Mati13 14.01.2012 18:03
smaczna
stokrotka 14.01.2012 16:45
godne wypróbowania
Ewa6274879 14.01.2012 16:06
świetna!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat