Przepis i sposób przygotowania na: Au Gratin Potatoes
2. Naczynie do pieczenia posmaruj 1 łyżką oliwy, aby zapobiec przywieraniu potrawy.
3. Roztop masło w dużym garnku na średnim ogniu.
4. Dodaj cebulę i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż cebula nabierze lekko złotego koloru, około 5-7 minut. Zmniejsz ogień i wsyp mąkę, zamieszaj.
5. Zacznij bardzo powili wlewać mleko, ciągle mieszając. W tym momencie zrobią się grudki, ale w trakcie mieszania, rozpuszczą się.
6. Dodaj ziemniaki i dokładnie wymieszaj.
7. Doprowadź do wrzenia.
8. Dodaj 1 szklankę sera.
9. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
10. Przełóż masę do przygotowanego naczynia do pieczenia i wyrównaj, aby ziemniaki były rozłożone równomiernie.
11. Piecz przez 40 minut, bez przykrycia.
12. Po upływie tego czasu przykryj naczynie i piecz jeszcze 20 minut albo aż ziemniaki będą miękkie (sprawdź widelcem).
13. Wyjmij naczynie z piekarnika i posyp pozostałym serem. Piecz ustawiając piekarnik na grill na kilka minut, aż ser się zrumieni.
14. Wyjmij zapiekankę z piekarnika i pozwól lekko się jej przestudzić, około 5 minut.
15. Następnie podziel na porcje i od razu podawaj.
Smacznego!