Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Au Gratin Potatoes

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

oliwa 1 łyżeczka
masło 2 łyżki
cebula 2 sztuki
mąka 2 łyżki
mleko 3 szklanki
ziemniaki 1500 gram
sól 2 łyżeczki
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 1 łyżeczka
ser gouda 300 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Au Gratin Potatoes

1. Rozgrzej piekarnik do 190°C.

2. Naczynie do pieczenia posmaruj 1 łyżką oliwy, aby zapobiec przywieraniu potrawy.

3. Roztop masło w dużym garnku na średnim ogniu.

4. Dodaj cebulę i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż cebula nabierze lekko złotego koloru, około 5-7 minut. Zmniejsz ogień i wsyp mąkę, zamieszaj.

5. Zacznij bardzo powili wlewać mleko, ciągle mieszając. W tym momencie zrobią się grudki, ale w trakcie mieszania, rozpuszczą się.

6. Dodaj ziemniaki i dokładnie wymieszaj.

7. Doprowadź do wrzenia.

8. Dodaj 1 szklankę sera.

9. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.

10. Przełóż masę do przygotowanego naczynia do pieczenia i wyrównaj, aby ziemniaki były rozłożone równomiernie.

11. Piecz przez 40 minut, bez przykrycia.

12. Po upływie tego czasu przykryj naczynie i piecz jeszcze 20 minut albo aż ziemniaki będą miękkie (sprawdź widelcem).

13. Wyjmij naczynie z piekarnika i posyp pozostałym serem. Piecz ustawiając piekarnik na grill na kilka minut, aż ser się zrumieni.

14. Wyjmij zapiekankę z piekarnika i pozwól lekko się jej przestudzić, około 5 minut.

15. Następnie podziel na porcje i od razu podawaj.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszkalider 21.01.2013 21:32
super
Sandra9 15.01.2013 08:36
To jest wersja "light", dlatego mleko zamiast śmietanki, też jest tak ciągnące jak ze śmietanką.
Ewaaa 10.01.2013 18:17
Do tej pory robiłam Au Gratin ze śmietaną, spróbuję więc tej wersji z mlekiem, samo danie jest pyszne, ja zawsze jem z jajkiem sadzonym :)
Jadwiga4 04.01.2013 09:19
pyszne
caralajna 15.12.2012 08:04
wspaniały przepis i fajne zdjęcie
aisoglam 07.12.2012 14:18
Świetnie wygląda to danie, fajne składniki :)
Mysiunia 07.12.2012 13:41
bardzo szczegółowo opisane i apetyczne zdjęcie :)
artur7 07.12.2012 13:39
mniam
artur7 07.12.2012 13:39
mniam
artur7 07.12.2012 13:39
mniam
artur7 07.12.2012 13:39
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak