Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Aroniowy sok

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

aronia 1,5 kg
woda 1,5 litr
cukier 35 dag
cytryna 2 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Aroniowy sok

Potrzebujemy także około 200 liści wiśni.
Aronię dokładnie płuczemy, odsączamy na sicie i wkładamy w pojemniczkach do zamrażarki na 2-3 dni.

Po tym czasie owoce rozmrażamy. Dodajemy dokładnie opłukane liście wiśni, zalewamy wodą.

Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolym ogniu przez 30-35 minut.

Odstawiamy na 8 godzin. Po tym czasie aronię rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków, aby wycisnąć z niej jak najwięcej soku i od razu przecedzamy przez sito wyłożone gazą.

Do soku dodajemy cukier i sok z dwóch cytryn. Ponownie zagotowujemy i gorący wlewamy do buteleczek.

Pasteryzujemy przez 10-15 minut.

Przechowujemy w chłodnym i zacienionym miejscu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krystyna330 02.05.2014 21:05
super pomysł
Sylwia26 02.05.2014 20:29
samo zdrowie, pycha :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak