Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Aroniowy jabłecznik

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

CIASTO: tortownica prostokatna

mąka 0,6 kg
margaryna 30 dag
śmietana 18 proc 2 łyżki
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 2 sztuki
cukier puder 15 dag
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

MASA JABŁKOWA

jabłka 1,5 kg po obraniu waga
galaretka cytrynowa 2 sztuki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
cukier ewentualnie do smaku

ARONIOWA ŚMIETANKA

aronia 2 szklanki
śmietana 30% 0,5 litry
ser biały 200 gram z wiaderka
Żelatyna wieprzowa Prymat 6 łyżeczek
cukier puder ok 2 łyżki do smaku
sok z cytryny z jednej
cukier kryształ 2 łyżki

Porada

Aronia to trochę niedoceniony owoc jeśli mowa o wykorzystaniu jej w ciastach!. Mam nadzieję, że ten przepis to zmieni:).

Przepis i sposób przygotowania na: Aroniowy jabłecznik

Kroki postępowania

1
CIASTO:Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki i zagnieść ciasto kruche. Tak przygotowane dzielimy na 3 części. Jedna ma być nieco mniejsza (przeznaczona będzie do wykończenia ciasta).
Krok 1 - Aroniowy jabłecznik foto
2
Pierwszą część ciasta wałkujemy i wykładamy nią tortownicę. Wyłożone ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy do zrumienionymi (180°C, ok 20 minut). Kolejno pieczemy następne części ciasta.
Upieczone placki studzimy.
Krok 2 - Aroniowy jabłecznik foto
3
MASA JABŁKOWA:Jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach, przekładamy do garnka i smażymy około 15 minut, by owoce zmiękły (długość smażenia zależy od gatunku jabłek). Gdy jabłka „ rozpadną się” dodajemy galaretkę, żelatynę oraz cukier do smaku. Gdy galaretka się rozpuści zdejmujemy jabłka z ognia i studzimy.
Krok 3 - Aroniowy jabłecznik foto
4
Tężejącą masą przekładamy dwa większe upieczone kruche placki. Po przełożeniu odstawiamy je do chłodu do zastygnięcia.
Krok 4 - Aroniowy jabłecznik foto
5
ARONIOWA ŚMIETANKA:Aronię myjemy, osuszamy. Następnie przekładamy ją do garnka. Dodajemy do niej cukier kryształ oraz sok z cytryny. Całość stawiamy na ogniu i smażymy do momentu jak owoce zmiękną i puszczą sok. Gotowe owoce miksujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. W ten sposób otrzymałam dość gęstą aroniową masę, konsystencją przypominającą dżem.
Krok 5 - Aroniowy jabłecznik foto
6
Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie (w około 0,5 szklanki).
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy ser. W dalszej kolejności dodajemy aronię. Całość słodzimy do smaku cukier pudrem. Następnie wlewamy żelatynę i dokładnie miksujemy Śmietankę wylewamy na przełożone wcześniej placki. Na wierzch kruszymy upieczony mniejszy kawałek placka kruchego. Ciasto ponownie odstawiamy do chłody by śmietanka stężała.
Krok 6 - Aroniowy jabłecznik foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 28.09.2016 15:52
apetyczny jest
monika141 11.12.2015 21:37
pyszne ciasto
Wiktoria29 11.12.2015 21:10
świetny pomysł
Małgorzata Pin 11.12.2015 20:10
Fajne połączenie smaków.
Ola1984 11.12.2015 20:00
Wygląda obłędnie :)
Wiesława1 11.12.2015 19:10
super słodkości
ania2610 11.12.2015 19:01
pycha - bardzo ładnie wygląda!
adelajda 11.12.2015 18:41
pyszne ciacho :)
Ifa 11.12.2015 15:52
Ciasto wygląda obłędnie!
Janina 11.12.2015 15:50
Pyszności;))
Wacław 11.12.2015 15:38
wg mnie rewelacja !!!
kuchcik89 11.12.2015 12:18
pięknie wygląda i na pewno smakuje wybornie :)
berys18 11.12.2015 11:37
cudnie wygląda
joannaa24 11.12.2015 11:36
Świetne ciasto
Benita 11.12.2015 11:05
jejku, jest po prostu cudny
Ewelina1991 11.12.2015 10:54
pyszne ciacho
gosia56 11.12.2015 10:47
super wypiek
bietka 11.12.2015 10:47
musi być pyszny : )
Madzai 11.12.2015 10:38
Ale pyszne ciacho!
slodkieniebo 11.12.2015 10:26
Jaki kolorowy ! :)
sliwka 11.12.2015 10:21
Super ciasto;))
Stenka 11.12.2015 09:32
fajny przepis
Damiano
Damiano 11.12.2015 09:13
wygląda pysznie
Mniam 11.12.2015 09:13
Smaczne ciasto i super się prezentuje :)
Poison1988 11.12.2015 07:47
wygląda świetnie :) fajna alternatywa i chętnie wypróbuję przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak