Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Aroniówka z wanilią

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wanilia 1 laska
aronia 1 kilogram
cukier kryształ 0,5 kilograma
spirytus 0,5 litra
imbir 1 korzeń

Przepis i sposób przygotowania na: Aroniówka z wanilią

Owoce aronii płuczemy, wsypujemy do słoja, zasypujemy cukrem, lekko rozmiażdżamy część owoców. Dodajemy obrany i pokrojony na drobne kawałeczki świeży korzeń imbiru, naciętą wzdłuż laskę wanilii i zalewamy alkoholem.
Odstawiamy w nasłonecznione miejsce na 3 - 4 tygodnie. Zabezpieczamy przed ewentualnym dostaniem się do wnętrza słoja niepożądanych owadów. Od czasu do czasu mieszamy zawartość słoja, wykonując nim koliste ruchy, co umożliwia szybsze rozpuszczenie się cukru
Po upływieleżakowania nalewkę przesączamy przez sitko i zlewamy do butelek. Zamykamy szczelnie i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na co najmniej 6 miesięcy, aby nalewka dojrzała.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Olga_SK 30.12.2013 11:58
Smakowałam w tym roku aroniówkę pierwszy raz i przyznam, że smakuje genialnie :)
pawel123 30.12.2013 09:03
wygląda bardzo apetycznie
iwi 30.12.2013 06:57
Super nalewka
Rycerz
Rycerz 30.12.2013 01:59
Ciekawy przepis, trzeba czekać na sezon aronii :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak