Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Aroniówka

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na sok

aronia 500 gram
liście wiśni 1 mała garstka
cukier 100 gram
woda 300 ml

do nalewki

cytryna 4 sztuki
miód prawdziwy 250 ml
spirytus 0,5 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Aroniówka

Aronie opłukać i włożyć do garnka. Zalać wodą do zakrycia owoców. Dodać umyte liście wiśni i gotować na malutkim ogniu ok. godzinę aż aronia puści sok. Odcedzić i do soku dodać cukier. Dokładnie wymieszać i zagotować. Ostudzić.
Do soku (powinno być ok. pół litra) dodać wyciśnięty sok z cytryny, miód i spirytus. Wszystko dokładnie wymieszać i przelać do butelek. Pozostawić na conajmniej miesiąc i delektować się nalewką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 13.03.2016 08:40
smaczna nalewka
dodi 02.10.2015 21:01
muszę zrobić
Anna169Hosz 02.10.2015 20:21
Samo zdrowie... dziś przydałby się taki mały kieliszeczek na nerwy:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak