Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Aronia w cukrze

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Aronia w cukrze to przetwory do przygotowania w domu. Sprawdź, co zrobić z aronii i jak wykorzystać ją w innych przepisach. 

Składniki:

aronia
2 kilogramy
cukier
500 gramów
sok z cytryny
3 łyżki

Porada

Na jeden litrowy słoik potrzebne jest około 1,5 szklanki cukru i 1 łyżka soku z cytryny.

Przepis i sposób przygotowania na: Aronia w cukrze

Aronia w cukrze może być wykorzystana jako dodatek do ciast, deserów, ale i napojów. Sprawdź, jak przygotować aronię w cukrze, aby wydobyć z niej wszystkie wartości odżywcze. 

1. Aronię dokładnie umyć, odsączyć na durszlaku z nadmiaru wody.

2. Do czystych słoików kłaść warstwami aronię, cukier i tak na zmianę.

3. Słoiki dokładnie zakręcić i odstawić na parapet na kilka dni, aż puszczą sok.

4. Słoiki wstawić do garnka z wodą i pasteryzować 15 minut od chwili zagotowania. Po zagotowaniu i wyjęciu wyłożyć na ręcznik do góry dnem.

Przepis na aronię w cukrze sprawdzi się idealnie na zapas domowych przetworów na sezon jesienno-zimowy, ale i przez cały rok. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 15.07.2019 20:20
Super na zimę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak