Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Aromatyczny zakwas buraczany

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki 1200 g
sól 2 łyżki
cukier 2 łyżki
ziele angielskie 10 sztuk
Liść laurowy suszony Prymat 10 sztuk
czosnek 12 ząbków
chleb na zakwasie 1/2 kromki
woda letnia 2 (przegotowana)

Przepis i sposób przygotowania na: Aromatyczny zakwas buraczany

Buraki obieramy i kroimy w dość grube plastry. Wkładamy połowę do garnka, słoja bądź innego naczynia wyparzonego o szerokim dnie. Im szersze tym lepsze. Czosnek obieramy z łupin i przekrawamy każdy ząbek na pół. Na warstwę buraków układamy czosnek, ziele angielskie, liście laurowe i pół kromki chleba. Całość przykrywamy drugą warstwą buraków. Zalewamy wszystko letnią wymieszaną razem z cukrem i solą. Wody powinno być tyle, by wszystko było nią zakryte. W razie potrzeby można dolać jeszcze wody.

Naczynie przykrywamy ściereczką i przewiązujemy sznurkiem bądź gumką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 7 dni. U mnie był to parapet w pokoju. Co drugi dzień doglądamy zakwas, tak by nie zaczął pleśnieć. Powstającą sukcesywnie śluzowatą pianę usuwamy na pomocą łyżki.

Po 7 dniach wszystkie elementy całe z zakwasu wyrzucamy, a przecedzony płyn przelewamy do garnka jeśli będziemy gotować na nim od razu barszcz czerwony, bądź do butelki i przechowujemy w lodówce. Jeśli zależy nam by zakwas był jak najbardziej klarowny przecedzamy go przez gazę bądź ręcznik papierowy na sicie.

Tak przygotowany zakwas może stanowić zarówno doskonałą bazę do barszczu czerwonego bądź samodzielnego picia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 15.12.2015 19:42
Właśnie robię :)
Stenka 12.06.2015 11:20
Robię też zawsze w ten sposób
Romanowka 07.12.2013 20:20
Czas się zabrać za zakwas!
ao_12 06.12.2013 19:31
przyda mi się przepis :)
Olga_SK 06.12.2013 13:34
Dobry zakwas to podstawa :D
Alex_M 06.12.2013 11:15
przyda mi się :)
dodi 06.12.2013 10:35
super przepisik
Mniam 06.12.2013 10:03
Oj chyba też taki zrobię.
Łucja 06.12.2013 09:29
u mnie już gotowy :)
iwi 06.12.2013 07:39
Przydatny przepis na święta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak