Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Aromatyczny schab czosnkowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso

schab bez kości 1,2-1,5 kg

marynata

czosnek 1 główka
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat 2 łyżki
majeranek 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
ziele angielskie 6-7 kulek
Pieprz czarny mielony Prymat 1,5 łyżeczki
sól 1,5 łyżki
oliwa 2 łyżki
woda 2/3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Aromatyczny schab czosnkowy

Schab opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ząbki czosnku obrać, większe przekroić na pół wzdłuż.
W schabie, na całej długości i równomiernie, zrobić ostrym nożykiem głębokie kieszonki – dziurki. Włożyć w nie ząbki czosnku tak, aby całkowicie schowały się w mięsie.
Schab dokładnie natrzeć solą, pieprzem, majerankiem oraz czosnkiem niedźwiedzim. Odstawić do lodówki na całą noc. Na drugi dzień mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia, skropić olejem lub oliwą, dołożyć liść laurowy i ziele angielskie, podlać niepełną szklanką wody, przykryć pokrywą lub folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec przez około 2 godziny, a w trakcie polewać mięso od czasu do czasu wytworzonym sosem.
Podawać na gorąco lub zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak