Aromatyczny rosół z koperkiem i lubczykiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Kurczak (cały )

    1 szt
  • marchew

    2 szt
  • natka pietruszki

    0,5 pęczka
  • seler nać

    0,5 pęczka
  • por liście

    5 szt
  • lubczyk

    5 szt
  • sól

    szczypta
  • pieprz

    szczypta
  • koper świeży

    szczypta
  • cebula

    0,5 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wsadzamy kurczaka do wody i gotujemy na małym ogniu, gdy rosół będzie już mrugał zebrać szumowiny, dodać marchew i zieleninę (oprócz koperku) ja wiążę sznureczkiem, ponieważ wolimy świeżą zieleninę niż gotowaną.
Cebulę przypalić na metalowej płytce (ja albo kładę krążki na kuchence nad ogniem albo kładę na płytce żeliwnej z kuchenki kaflowej).
Gotujemy na wolnym ogniu, doprawić i dodać cebulę.
Podawać z kluskami posypane koperkiem

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agata1722 06.11.2011 16:44
dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat