Aromatyczny pstrąg z tymiankiem z pieczonymi ziemniaczkami.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • pstrąg patroszony

    1 sztuka
  • tymianek

  • czosnek

  • masło

  • pieprz

  • sok z cytryny

dodatki

  • ziemniaki

    0,5 kg
  • kapusta kiszona

    100 g
  • cebula biała

    1 sztuk
  • oliwa

    40 ml
  • cukier

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Aromatyczny pstrąg z tymiankiem z pieczonymi ziemniaczkami. foto
Rybę od środka smarujemy masłem. Skrapiamy całą cytryną. Dodajemy rozgnieciony czosnek, upychając go gdzie się da:). Dodajemy sporą ilość świeżego tymianku(również upychając go we wnętrzu). Dopraw pieprzem.
Krok 2 - Aromatyczny pstrąg z tymiankiem z pieczonymi ziemniaczkami. foto
Rybę zawijamy w worek do pieczenia, kładziemy w parowarze i nastawiamy na 20 minut. Sposób ten sprawi, że cały aromat ziół i wszystkich innych dodatków zostanie w naszej potrawie. Rybka będzie niezwykle krucha i soczysta.
Krok 3 - Aromatyczny pstrąg z tymiankiem z pieczonymi ziemniaczkami. foto
Obierz ziemniaki, przez 10 minut gotuj w szybkowarze, następnie przełóż do naczynia żaroodpornego, wymieszaj z olejem, przypraw tym, na co masz ochotę:) i wstaw na 30 minut do piekarnika na 200 stopni. Uzyskasz efekt ziemniaków pieczonych w popiele ogniska. Kiszoną kapustę poszatkuj, dodaj drobno posiekaną, małą cebulę, dolej oliwy z oliwek, dopraw cukrem i pieprzem, wymieszaj. Gdy ryba będzie gotowa, ziemniaki upieczone wyłóż wszystko na talerz i rozkoszuj się smakiem najbardziej aromatycznej ryby jaką w życiu jadłeś.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
marcia7 30.09.2015 15:21
faktycznie aromatyczny
w mojej kuchni 30.09.2015 11:43
pyszne danie obiadowe
agnieszka214 30.09.2015 11:17
bardzo fajna rybka
Anna169Hosz 30.09.2015 07:40
Mój wczorajszy obiad... tyle, że u nas w pstrągu jeszcze cebulka:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat