Aromatyczny kurczak zagrodowy pieczony z farszem z uda kurczaka zagrodowego z grzybami i pistacjami Konrada Birka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak zagrodowy

    1 szt
  • marynata

  • olej rzepakowy

    3 łyżki
  • tymianek

    1 gałązka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1/2 łyżeczka
  • sól

    do smaku
  • pieprz czarny

    do smaku
  • Farsz:

  • zmielone podudzia z kurczaka

    300 g
  • cebula

    1 szt
  • natka pietruszki

  • pistacje zielone

    1 garść
  • rodzynki

    1 garść
  • skórka z cytryny

    1 szt
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • sól

    do smaku
  • kardamon

  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Konrad Birek poleca:
Przygotować farsz: zmielone mięso przełożyć do miski i dodać do niego pokrojoną w kostkę i zeszkloną cebulę, posiekaną natkę pietruszki, rodzynki (można je wcześniej namoczyć np. w białym winie), pistacje, skórkę cytrynową oraz czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
Kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, wypełnić przygotowanym wcześniej farszem i natrzeć olejem, świeżym tymiankiem, papryką, solą oraz pieprzem.
Kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, następnie piec około 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 160ºC, skrapiając co jakiś czas powstałym w trakcie pieczenia sosem (sos można połączyć z łyżką miodu pszczelego). Na ostatnie 30 minut temperaturę podwyższyć do 180°C, tak aby skórka się zrumieniła.
Aromatycznego kurczaka o rumianej i chrupiącej skórce podawać od razu (dzieląc go wcześniej na części) z kolorowymi sałatami i sosem, który powstał w trakcie pieczenia.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 06.03.2017 11:18
Smacznie wygląda
Klausia 09.11.2015 20:03
mm jaki fajny :)
Katarzyna/kate1980 05.05.2014 22:25
apetycznie wygląda
jasiek 04.05.2014 15:11
ekstra są te dodatki
Rycerz 31.12.2013 15:26
Smacznie wygląda!
Adamorek 24.11.2013 11:55
Świetny farsz
Bogumiła 25.01.2013 12:26
mniam, mniam!!!!!!!!!!!!
artur7 13.12.2012 16:35
pyszny
miszelka 13.12.2012 16:21
muszę spróbować, szczególnie przemawiają do mnie te pistacje :)
Cukiereczek13 13.12.2012 16:00
oj zjadłabym ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat