Aromatyczny kurczak otulony boczkiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • filet z kurczaka

    3 małe
  • boczek wędzony

    6 cienkich plastrów
  • wino białe wytrawne

    1/2 szklanki
  • czosnek

    2 ząbki
  • posiekane listki tymianku

    1 łyżeczka
  • Stek z grilla Prymat

  • oliwa

  • sól

Dodatkowo

  • krem balsamico

  • tymianek

    gałązki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filety myjemy, kroimy na mniejsze części. Moje były na prawdę małe, więc wystarczyło przekroić je na 2 części. Oprószamy tymiankiem, solą i przyprawą do steków. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Każdy kawałek kurczaka owijamy plasterkiem boczku. Do środka, pod boczek wsuwamy gałązkę tymianku. Na patelnię wlewamy tyle oliwy,aby przykryła dno. Filety smażymy z każdej strony, aż się zrumienią. Dodajemy wino, potrząsamy patelnią, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Dusimy do momentu, aż wino odparuje. Podajemy z ziemniakami lub ryżem. Dekorujemy kremem balsamicznym, który idealnie komponuje się z daniem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
anka1988 27.07.2017 17:28
pyszny kurczak z boczkiem
SzczyptaChili 25.07.2017 18:57
Pyszna propozycja :)
Ola1984 25.07.2017 08:53
Super porcja mięsa :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat