Aromatyczny chleb ziołowy

Aromatyczny chleb ziołowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 kg
  • woda

    1 l
  • drożdże

    10 dag
  • otręby pszenne

    3 szklanki
  • siemię lniane

    3 łyżki
  • sól

    1 łyżka
  • cukier

    1 łyżka
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżka
  • kolendra

    1 łyżka
  • kmink Prymat

    1 łyżka
  • margaryna

    3 łyżki
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    1 łyżka
  • tymianek

    1 łyżka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Aromatyczny chleb ziołowy

Przygotować zaczyn: drożdże, cukier, 5 łyżek mąki wymieszać w ½ szklanki ciepłej wody i odstawić do wyrośnięcia.
Wszystkie składniki sypkie połączyć w dużej misce, dodać wodę i starannie wymieszać. Dodać wyrośnięty zaczyn, ponownie starannie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć do połowy dwóch keksówek wysmarowanych margaryną, a gdy wypełni blachy, piec 1 godz. 20 min. Najlepiej smakuje ze świeżym masłem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (34)

Agnieszka170
Agnieszka170 14.01.2012 19:00
pyszne
[email protected] 07.12.2011 20:02
Mniam
[email protected] 07.12.2011 20:02
Mniam
novita26 09.11.2011 08:01
mnai m mniam
novita26 09.11.2011 08:00
mnaim mniam
novita26 09.11.2011 08:00
mnaim mniam
magduś83 03.09.2011 23:19
jakie bogactwo ziół, musi być dobre:)
novita26 23.08.2011 09:42
fajny
Adamorek 26.07.2011 07:53
pycha
Ewa/kalapurtka 12.07.2011 19:22
Pysny musi byc

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat