Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
1 kg -
woda
1 l -
drożdże
10 dag -
otręby pszenne
3 szklanki -
siemię lniane
3 łyżki -
sól
1 łyżka -
cukier
1 łyżka -
Majeranek suszony Prymat
1 łyżka -
kolendra
1 łyżka -
kmink Prymat
1 łyżka -
margaryna
3 łyżki -
Pieprz ziołowy mielony Prymat
1 łyżka -
tymianek
1 łyżka
Przepis i sposób przygotowania Aromatyczny chleb ziołowy
Wszystkie składniki sypkie połączyć w dużej misce, dodać wodę i starannie wymieszać. Dodać wyrośnięty zaczyn, ponownie starannie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć do połowy dwóch keksówek wysmarowanych margaryną, a gdy wypełni blachy, piec 1 godz. 20 min. Najlepiej smakuje ze świeżym masłem.
Komentarze (34)
Załaduj więcej komentarzy (24)