Przepis i sposób przygotowania na: Aromatyczne pierniczki świąteczne
Pierniczki większości z nas kojarzą się nam z okresem Świąt Bożego Narodzenia. Mają przepyszny korzenny smak i aromat. Są nieodłącznym elementem świątecznych słodkości. Podczas ich przygotowania można miło spędzić czas z najbliższymi.
Dowiedz się:
- jak zrobić pierniczki na święta
- co zrobić, żeby pierniczki zmiękły
- w jakiej temperaturze piec pierniczki
PRZEPIS NA OKOŁO 200 PIERNICZKÓW:
KROK 1. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy do niego przyprawę korzenną, cynamon oraz miód. Wszystkie składniki podgrzewamy, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Śmietanę łączymy z sodą oczyszczoną oraz proszkiem do pieczenia i odstawiamy na chwilę, aby mieszanka zaczęła pracować i delikatnie urosła.
KROK 2. Do dużej miski dodajemy suche składniki: przesianą mąkę, kakao, 2 szczypty soli oraz cukier puder i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jajka oraz wyrośniętą mieszankę proszku, sody i śmietany. Suche składniki łączymy z mokrymi i dodajemy do nich ostudzone masło z miodem i przyprawami. Zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na minimum 12 godzin (jeśli mamy czas, to odstawmy je na 24 godziny)*.
* Na tym etapie ciasto jest dość rzadkie, ale po leżakowaniu w lodówce odpowiednio stwardnieje.
KROK 3. Po tym czasie rozwałkowujemy porcje ciasta na grubość około 5 - 6 mm, podsypując je delikatnie mąką. Wycinamy kształty za pomocą foremki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy partiami w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzanie góra- dół) przez około 9 - 10 minut*.
* Jeżeli używamy bardzo małych foremek, to czas pieczenia pierniczków skracamy o 1-2 minuty.
KROK 4. Kiedy pierniczki ostygną, wkładamy je do metalowej puszki lub słoja z kawałkami suszonych jabłek i kory cynamonu (wtedy nabiorą jeszcze lepszego aromatu).