Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Aromatyczne pierniczki świąteczne

5.0
(40)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Przepis na pyszne i aromatyczne pierniczki, który sprawdza się u mnie od lat. Można upiec je w ostatniej chwili, ale jeśli mamy czas, to upieczmy je wcześniej. Pierniczki podczas leżakowania nabiorą cudownego smaku, aromatu, odpowiedniej kruchości oraz miękkości.

Składniki:

SKŁADNIKI

mąka pszenna
1 kilogram
masło
300 gramów
jajko
5 sztuk
cukier puder
1,5 szklanki
miód
400 gramów
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat
40 gramów
Sklep Prymat
kakao
2 łyżki
Cynamon mielony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
śmietana
4 łyżki
sól
2 szczypty
Sklep Prymat

Porada

Pierniczki możemy także dowolnie udekorować - lukrem, czekoladą, kolorową posypką lub cukrowymi pisakami.

Przepis i sposób przygotowania na: Aromatyczne pierniczki świąteczne

Pierniczki większości z nas kojarzą się nam z okresem Świąt Bożego Narodzenia. Mają przepyszny korzenny smak i aromat. Są nieodłącznym elementem świątecznych słodkości. Podczas ich przygotowania można miło spędzić czas z najbliższymi.

Dowiedz się:

  • jak zrobić pierniczki na święta
  • co zrobić, żeby pierniczki zmiękły
  • w jakiej temperaturze piec pierniczki

PRZEPIS NA OKOŁO 200 PIERNICZKÓW:

KROK 1. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy do niego przyprawę korzenną, cynamon oraz miód. Wszystkie składniki podgrzewamy, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Śmietanę łączymy z sodą oczyszczoną oraz proszkiem do pieczenia i odstawiamy na chwilę, aby mieszanka zaczęła pracować i delikatnie urosła.

KROK 2. Do dużej miski dodajemy suche składniki: przesianą mąkę, kakao, 2 szczypty soli oraz cukier puder i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jajka oraz wyrośniętą mieszankę proszku, sody i śmietany. Suche składniki łączymy z mokrymi i dodajemy do nich ostudzone masło z miodem i przyprawami. Zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na minimum 12 godzin (jeśli mamy czas, to odstawmy je na 24 godziny)*.

* Na tym etapie ciasto jest dość rzadkie, ale po leżakowaniu w lodówce odpowiednio stwardnieje.

KROK 3. Po tym czasie rozwałkowujemy porcje ciasta na grubość około 5 - 6 mm, podsypując je delikatnie mąką. Wycinamy kształty za pomocą foremki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy partiami w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzanie góra- dół) przez około 9 - 10 minut*.

* Jeżeli używamy bardzo małych foremek, to czas pieczenia pierniczków skracamy o 1-2 minuty.

KROK 4. Kiedy pierniczki ostygną, wkładamy je do metalowej puszki lub słoja z kawałkami suszonych jabłek i kory cynamonu (wtedy nabiorą jeszcze lepszego aromatu).

Jeśli chcemy sprawić, aby nasze pierniczki były wyjątkowo miękkie, włóżmy do puszki kawałki świeżego jabłka (należy je wymieniać co kilka dni).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kinga 2 dni temu
Jaka śmietana do tego przepisu?
Becky 18.12.2023 03:01
Pyszne Pierniczki, mięciutkie od razu po upieczeniu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak