Aromatyczne pierniczki pod złocistym lukrem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

podstawowe

  • mąka pszenna

    500 g
  • miód płynny

    200 g
  • proszek do pieczenia

    10 g
  • cukier puder

    200 g
  • masło

    120 g
  • jajko

    1 szt
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    3 łyżeczki

dekorcja

  • cukier puder

    1 szklanka
  • mleko

    3 łyżki
  • Kwas cytrynowy Prymat

  • żółtko jajek

    1 szt
  • kolorowa posypka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenna. Dodać miód, cukier, masło i jajko. Zagnieść ciasto jak na pierogi. Rozwałkować i wyciąć pożądane kształty. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 10 minut w 180 stopniach C. Przygotować lukier: wymieszać szklankę cukru pudru, 3 łyżki mleka, odrobinę kwasku cytrynowego i żółtko jajka na gładką masę. lukrem smarować pierniczki. Można dodatkowo udekorować je posypką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat