Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Aromatyczne pierniczki pod złocistym lukrem

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

podstawowe

mąka pszenna 500 g
miód płynny 200 g
proszek do pieczenia 10 g
cukier puder 200 g
masło 120 g
jajko 1 szt
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 3 łyżeczki

dekorcja

cukier puder 1 szklanka
mleko 3 łyżki
Kwas cytrynowy Prymat
żółtko jajek 1 szt
kolorowa posypka

Przepis i sposób przygotowania na: Aromatyczne pierniczki pod złocistym lukrem

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenna. Dodać miód, cukier, masło i jajko. Zagnieść ciasto jak na pierogi. Rozwałkować i wyciąć pożądane kształty. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 10 minut w 180 stopniach C. Przygotować lukier: wymieszać szklankę cukru pudru, 3 łyżki mleka, odrobinę kwasku cytrynowego i żółtko jajka na gładką masę. lukrem smarować pierniczki. Można dodatkowo udekorować je posypką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak