aromatyczne małże w białym winie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    1 łyżka
  • oliwa

    2 łyżki
  • cebula

    1 mała
  • czosnek

    2 ząbki
  • wino białe

    150 ml
  • natka pietruszki

    1 sztuka
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • małże

    1 żywe
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - aromatyczne małże w białym winie foto
W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy oliwę z oliwek.
Krok 2 - aromatyczne małże w białym winie foto
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy na kawałki i szklimy w garnku.
Krok 3 - aromatyczne małże w białym winie foto
Dolewamy wino.
Krok 4 - aromatyczne małże w białym winie foto
Jak wino się zagotuje dodajemy małże.
(Żywe małże opłukane z wyczyszczonymi skorupami, żywe to te, które mają skorupy zamknięte. Jeśli małż ma skorupę otwartą popukaj w nią tępą stroną noża, jeżeli skorupa się zamknie można ją użyć, jeśli nie znaczy, że jest nieświeża i trzeba ją wyrzucić.)
Krok 5 - aromatyczne małże w białym winie foto
Dodajemy sól, pieprz i pokrojoną natkę pietruszki. I dusimy 5-6 minut. Po trym czasie wyjmujemy małże na talerz, jeśli jakaś się nie otworzyła znaczy, że małż jest nieświeży i trzeba go wyrzucić.
Krok 6 - aromatyczne małże w białym winie foto
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna133 19.08.2013 15:10
w zyciu nie jadłam :P
teresa18 14.01.2013 19:19
nie przepadam
Ola1984 14.01.2013 19:15
Ale bym zjadła :) Muszą smakować wybornie!
adelajda 14.01.2013 18:08
super ! nigdy nie jadłam !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat