Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Aromatyczne kieszonki francuskie z jabłkiem i pomarańczą

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
pomarańcza 0,5 szt
banan 1 szt.
cynamon Prymat 0,5 łyżeczki
skórka z pomarańczy 1 łyżeczka
jajko 1 szt.
cukier trzcinowy 2 łyżki
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
jabłko winne 2 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Aromatyczne kieszonki francuskie z jabłkiem i pomarańczą

Kroki postępowania

1
Dwa duże jabłka obieramy i trzemy na dużych oczkach tarki. Pomarańcze należy sparzyć. Wyciskamy sok z połowy pomarańczy i ścieramy skórkę na małych oczkach tarki. Na patelni podduszamy jabłka z sokiem z pomarańczy i skórką, z cukrem, imbirem i cynamonem przez około 10-15 minut.
Krok 1 - Aromatyczne kieszonki francuskie z jabłkiem i pomarańczą foto
2
Ciasto francuskie delikatnie rozwałkowujemy i kroimy na prostokątne kawałki (mi wyszło 8 sztuk z jednej porcji ciasta francuskiego). Na takie ciasto kładziemy łyżkę jabłek i dodajemy plasterki banana. Zawijamy na trzy części i zagniatamy dokładnie boczki.
Krok 2 - Aromatyczne kieszonki francuskie z jabłkiem i pomarańczą foto
3
Gotowe kieszonki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy je roztrzepanym jajkiem.

Ciastka wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 20-25 minut w około 200 stopniach. Smacznego :)
Krok 3 - Aromatyczne kieszonki francuskie z jabłkiem i pomarańczą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 21.06.2013 21:13
to pyszny deser
Bernadeta1 21.06.2013 10:00
zapowiada się pyszny deser
pycia9 04.01.2013 15:42
pycha
Konczi 28.11.2012 13:29
musi być pycha
AURELKA 28.11.2012 12:50
wyborne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak