Aromatyczne buraczki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • burak

    60 dag
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • mleko

    3/4 szklanki
  • masło

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    1 łyżeczka
  • cukier

    1/2 łyżeczki
  • sok z cytryny

    1 1/2 łyżki
  • starta gałka muszkatołowa

    1/2 łyżeczki
  • sól

    - -
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Buraki umyć, ugotować w łupinach, ostudzić, obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Z masła i mąki przygotować w rondelku białą zasmażkę, rozprowadzić ją zimnym mlekiem, dodać buraki, chwilę poddusić, doprawić sokiem z cytryny, gałką, cukrem oraz solą. Podawać jako dodatek do dań z ciemnego mięsa, a szczególnie z dziczyzny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
szajba2 15.01.2011 12:58
ach ten aromat!
Barbara55 27.08.2010 16:35
jak takie aromatyczne to spróbuję

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat