Przepis i sposób przygotowania na: Aromatyczna zupa garam masala, DS XXII, odc. 35
Przygotowywana na bulionie drobiowym, aromatyczna zupa garam masala to kwintesencja indyjskiego smaku w nowoczesnym wydaniu. W daniu nie może zabraknąć przypraw – ich aromat i smak uwalnia się podczas smażenia na oleju kokosowym. Do tego kurkuma pięknie podbija kolor. Pamiętajcie też, by gotować bulion powoli, na małym ogniu – tak, żeby nie wyparował. Całość zwieńczy kleks śmietany i puszysty chlebek naan.
Jak przygotować aromatyczną zupę garam masala?
Cebulę kroimy w kostkę, siekamy czosnek. W garnku rozgrzewamy olej kokosowy i obsmażamy na nim pokrojone warzywa. Doprawiamy przyprawą Garam Masalą Prymat. Dodajemy pomidory i zalewamy bulionem. Doprawiamy Solą różową himalajską Prymat i gotujemy.
Zupę zdejmujemy z płyty i blendujemy, po czym ponownie zagotowujemy. Doprawiamy Kurkumą Prymat i dodajemy cieciorkę, dobrze mieszamy.
Kiełbaski kroimy na plasterki i obsmażamy na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju. Usmażone dodajemy do zupy.
Gotową zupę podajemy z kleksem śmietany i chlebkiem naan.