Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Aromatyczna zupa garam masala, DS XXII, odc. 35

4.3
(4)
Czas
Czas: 45 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Aromatyczna zupa garam masala to orientalna mieszanka warzyw i charakterystycznych dla kuchni indyjskiej przypraw. Dodatek cieciorki oraz polskiego akcentu w postaci mini kiełbasek sprawia, że danie staje się niezwykle oryginalne.

Składniki:

olej kokosowy
2 łyżki
cebula
1 sztuka
czosnek
5 ząbków
Przyprawa garam masala orientalna Prymat
1 łyżka
Kurkuma mielona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat
szczypta
Sklep Prymat
bulion drobiowy
1 litr
Sklep Prymat
cieciorka konserwowa
1 puszka
pomidory krojone z puszki
1 puszka
kiełbaski mini
4 sztuki
sól
do smaku
Sklep Prymat
pieprz
do smaku
Sklep Prymat
śmietana
do podania
chleb naan
do podania

Przepis i sposób przygotowania na: Aromatyczna zupa garam masala, DS XXII, odc. 35

Przygotowywana na bulionie drobiowym, aromatyczna zupa garam masala to kwintesencja indyjskiego smaku w nowoczesnym wydaniu. W daniu nie może zabraknąć przypraw – ich aromat i smak uwalnia się podczas smażenia na oleju kokosowym. Do tego kurkuma pięknie podbija kolor. Pamiętajcie też, by gotować bulion powoli, na małym ogniu – tak, żeby nie wyparował. Całość zwieńczy kleks śmietany i puszysty chlebek naan. 

Jak przygotować aromatyczną zupę garam masala?

1

Cebulę kroimy w kostkę, siekamy czosnek. W garnku rozgrzewamy olej kokosowy i obsmażamy na nim pokrojone warzywa. Doprawiamy przyprawą Garam Masalą Prymat. Dodajemy pomidory i zalewamy bulionem. Doprawiamy Solą różową himalajską Prymat i gotujemy. 

2

Zupę zdejmujemy z płyty i blendujemy, po czym ponownie zagotowujemy. Doprawiamy Kurkumą Prymat i dodajemy cieciorkę, dobrze mieszamy.

3

Kiełbaski kroimy na plasterki i obsmażamy na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju. Usmażone dodajemy do zupy. 

4

Gotową zupę podajemy z kleksem śmietany i chlebkiem naan. 

Aromatyczna zupa garam masala to zdecydowanie Wasze smaki? Jeśli tak, to mam też dla Was kilka innych przepisów kuchni orientalnej! Zajrzyjcie do zakładki PRZEPISY Z PROGRAMU i przygotujcie pozostałe, równie apetyczne dania. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania 3 tygodnie temu
Zupę zrobiłam dokładnie według przepisu, niestety w Pana filmie ilość pomidorów czy bulionu wydaje mi się niezgodna z tym co podaje się na stronie. Mnie nie wyszła zupa krem, tylko wodnista zupa. Pozdrawiam
Marco 2 tygodnie temu
Dokładnie
Doradca Smaku 7 dni temu
W przepisie pojawił się błąd - bulionu powinien być 1 litr.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak