Aromatyczna zapiekanka makaronowa z kiełbasą i warzywami w sosie serowo-śmietanowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Aromatyczna zapiekanka makaronowa z kiełbasą i warzywami w sosie serowo-śmietanowym to idealne danie na smaczną i ciepłą kolację, na pewno wszystkim będzie smakować! :)
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • makaron penne

    400 gramów
  • kiełbasa zwyczajna

    300 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • sól

    1 łyżeczka
  • pomidorki koktajlowe

    8 sztuk
  • olej

    1 łyżka

Sos:

  • śmietana 18%

    400 ml
  • ser żółty

    1 szklanka
  • mleko 3,2%

    1 szklanka
  • Natka pietruszki suszona Prymat

    1 łyżka
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu.
2. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem.
3. Cebulę obieramy, a z papryki usuwamy gniazdo nasienne. Umyte warzywa kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem z dodatkiem soli.

Sos:
1. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
2. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: połowę makaronu, połowę kiełbasy i połowę warzyw. Przykrywamy pozostałym makaronem, kiełbasą i warzywami.
3. Na wierzch układamy pokrojone na połówki pomidorki i zalewamy sosem.
4. Zapiekankę wstawimy do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy około 30-40 minut.

Smacznego! :)

Kasiaaa
Zamiast kiełbasy możemy użyć np. szynki. Paprykę czerwoną możemy zastąpić np. żółtą lub zieloną. Do zapiekanki możemy dodać pieczarki. Zapiekankę przed podaniem można polać ketchupem lub innym ulubionym sosem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat