Przepis i sposób przygotowania na: Aromatyczna zapiekanka makaronowa z kiełbasą i warzywami w sosie serowo-śmietanowym
1. Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu.
2. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem.
3. Cebulę obieramy, a z papryki usuwamy gniazdo nasienne. Umyte warzywa kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem z dodatkiem soli.
Sos:
1. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
2. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: połowę makaronu, połowę kiełbasy i połowę warzyw. Przykrywamy pozostałym makaronem, kiełbasą i warzywami.
3. Na wierzch układamy pokrojone na połówki pomidorki i zalewamy sosem.
4. Zapiekankę wstawimy do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy około 30-40 minut.
Smacznego! :)