Aromatyczna potrawka z czerwoną soczewicą i cukinią

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • soczewica czerwona

    300 gram
  • Pomidory krojone z puszki

    1 puszka
  • cebula

    2 szt
  • czosnek

    4 ząbki
  • papryka czerwona

    1/2 szt
  • cukinia

    1 mała szt
  • oliwa

    3 łyżki
  • curry

    1 łyżeczka
  • kurkuma mielona

    1 łyżeczka
  • kmin rzymski mielony

    1/2 łyżeczki
  • chili pieprz cayenne

    1/2 łyżeczki
  • woda

    1300 ml
  • sól

  • pieprz

  • śmietana

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Aromatyczna potrawka z czerwoną soczewicą i cukinią foto
Cebule obrać i pokroić w kostkę. Paprykę również pokroić w kostkę.
Krok 2 - Aromatyczna potrawka z czerwoną soczewicą i cukinią foto
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojone warzywa i smażyć, aż staną się szkliste.
Krok 3 - Aromatyczna potrawka z czerwoną soczewicą i cukinią foto
Dodać przyprawy (z wyjątkiem pieprzu) oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać i smażyć 1 minutę.
Krok 4 - Aromatyczna potrawka z czerwoną soczewicą i cukinią foto
Przełożyć zawartość patelni do garnka. Wlać wodę, doprowadzić do wrzenia.
Krok 5 - Aromatyczna potrawka z czerwoną soczewicą i cukinią foto
Soczewicę wypłukać pod bieżącą wodą i wrzucić do garnka.
Krok 6 - Aromatyczna potrawka z czerwoną soczewicą i cukinią foto
Dodać również pomidory z puszki. Gotować 10 minut. Następnie dodać cukinię pokrojoną w cienkie półplasterki. Gotować około 10-15 minut. Przyprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem oraz solą. Podawać z kleksem śmietany.
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jagoda5913 03.07.2017 00:10
pyszne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat