Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Aromatyczna orzechówka

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

orzechy włoskie niedojrzałe 10 szt
spirytus 200 ml
wódka orzechowa 200 ml
cukier 150 g
woda 250 ml
laska cynamonu 1 szt
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 3 ziarna
anyż gwiazdki 1/2 szt

Porada

Składniki na około 1l.

Przepis i sposób przygotowania na: Aromatyczna orzechówka

Kroki postępowania

1
Orzechy najlepiej zerwać na przełomie czerwca i lipca. Do orzechówki używa się orzechów, które jeszcze nie uformowały zdrewniałej łupinki. Jeżeli bez problemu możemy je pokroić to z pewnością będą dobre.
Do pracy z orzechami polecam silikonowe rękawiczki (chyba że lubicie mieć przez kilka dni brązowe, „brudne” dłonie ;)).
Krok 1 - Aromatyczna orzechówka foto
2
Orzechy kroimy w ćwiartki i wkładamy do słoja. Spirytus mieszamy z wódką orzechową i zalewamy orzechy.
Krok 2 - Aromatyczna orzechówka foto
3
Zostawiamy w zakręconym naczyniu na 7 dni. Spotkałam się z opinią, że słój powinien stać na słońcu, bo wytrąca się toksyczna substancja, która powinna się rozłożyć. Nie udało mi się tej informacji nigdzie potwierdzić. Mój nastaw stał w szafie ;)
Po tygodniu przygotowujemy syrop z 250ml wody i 150g cukru. Syrop studzimy i dodajemy laskę cynamonu, ziarna czarnego pieprzu i anyż gwieździsty.
Krok 3 - Aromatyczna orzechówka foto
4
Syrop z przyprawami dodajemy do nastawu i pozostawiamy na kolejne 4-6 tygodni.
Po tym czasie filtrujemy i rozlewamy do butelek. Zasadniczo orzechówkę można już spożywać ale polecam nieco się wstrzymać i dać jej się dobrze przegryźć. Im dłużej leżakuje tym aromaty lepiej się połączą.
Krok 4 - Aromatyczna orzechówka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak