Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Aromatyczna i krucha pieczona pierś z kurczaka

5.0
(36)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Mięso

pierś z kurczaka podwójna 700 gram

Marynata

olej 2 łyżka
sól 1/4 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/4 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczka
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa curry orientalna Prymat 1/2 łyżeczka
oregano 1 łyżeczka
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
sos sojowy 2 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Aromatyczna i krucha pieczona pierś z kurczaka

Mięso umyć i dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym. Przełożyć do naczynia. Składniki marynaty wymieszać i polać nią pierś. Mięso natrzeć marynatą i odstawić na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do lodówki. Na godzinę przed planowanym czasem pieczenia mięso wyjąć z lodówki, by uzyskało temperaturę pokojową. Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka góra dół). Piec przez ok. 25 minut. Po upieczeniu mięso pozostawić na ok. 15 minut, przed rozkrojeniem, aby soki wewnątrz równomiernie się rozeszły. Serwować na ciepło lub na zimno.
Rady: Mięso można także upiec w rękawie do pieczenia, a 10 minut przed końcem pieczenia rozciąć wierzch, aby mięso się zarumieniło.
Podczas wyciągania mięsa nie należy używać ostrych przedmiotów (widelca, szpikulca), aby zapobiec nakłuwaniu mięsa i wypływaniu soku. Najlepiej do tego celu użyć łopatki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak