Przepis i sposób przygotowania na: Argentyńskie empanadas, czyli chrupiące pierogi, DS XXI odc. 34
Empanadas są wypełnione soczystym, mięsnym nadzieniem, aromatyzowanym przyprawami i dodatkiem warzyw, są doskonałą przekąską lub daniem głównym. Ich złociste, chrupiące ciasto i intensywny smak sprawiają, że empanadas idealnie sprawdzą się na rodzinne spotkania lub jako przysmak na imprezę.
Jak zrobić empanadas?
W misce zagniatamy mąkę z jajkiem i masłem, dodajemy śmietanę i nadal ugniatamy. Ciasto zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Cebule kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i smażymy je na patelni z olejem na średnim ogniu. Zwiększamy moc palnika i dodajemy indyka. Doprawiamy chili w płatkach suszonym. Paprykę kroimy w kostkę i dorzucamy na patelnię razem z fasolą, kukurydzą, papryką wędzoną słodką mieloną i pieprzem ziołowym. Gotowy farsz odstawiamy do ostygnięcia. Ser żółty kroimy w kostkę i dorzucamy wraz z mozzarellą do farszu.
Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy z niego kółka. Na każde wykładamy farsz i sklejamy boki. Gotowe smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pierogi wkładamy do nagrzanego piekarnika ustawionego na program góra-dół na 190 C i pieczemy przez 15-20 minut. Gotowe empanadas podajemy z liśćmi sałaty i dipem śmietanowym z pomidorami, papryką i chili.