Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Argentyńskie empanadas, czyli chrupiące pierogi, DS XXI odc. 34

5.0
(1)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Empanadas to klasyczne argentyńskie pierożki, które zachwycają chrupiącym ciastem i aromatycznym, mięsnym farszem. Poznaj przepis na tę pyszną przekąskę, która doskonale sprawdzi się na każdą okazję!

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna
200 g
masło miękkie
70 g
śmietana 18%
70 ml
jajko
1 sztuka

Farsz:

mięso mielone indycze
300 g
Sklep Prymat
cebula
2 sztuki
czosnek
2 ząbki
olej
do smażenia
papryka czerwona
1 sztuka
kukurydza
1 mała puszka
fasola czerwona
1 mała puszka
Pieprz ziołowy mielony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Papryka wędzona słodka mielona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
ser żółty
90 g
mozzarella
90 g
Chili w płatkach Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat

Dodatkowo:

dip śmietanowy z pomidorami, papryką i chili
1 opakowanie
liście sałaty
do dekoracji
jajko
do posmarowania pierogów

Przepis i sposób przygotowania na: Argentyńskie empanadas, czyli chrupiące pierogi, DS XXI odc. 34

Empanadas są wypełnione soczystym, mięsnym nadzieniem, aromatyzowanym przyprawami i dodatkiem warzyw, są doskonałą przekąską lub daniem głównym. Ich złociste, chrupiące ciasto i intensywny smak sprawiają, że empanadas idealnie sprawdzą się na rodzinne spotkania lub jako przysmak na imprezę.

Jak zrobić empanadas?

1

W misce zagniatamy mąkę z jajkiem i masłem, dodajemy śmietanę i nadal ugniatamy. Ciasto zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. 

2

Cebule kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i smażymy je na patelni z olejem na średnim ogniu. Zwiększamy moc palnika i dodajemy indyka. Doprawiamy chili w płatkach suszonym. Paprykę kroimy w kostkę i dorzucamy na patelnię razem z fasolą, kukurydzą, papryką wędzoną słodką mieloną i pieprzem ziołowym. Gotowy farsz odstawiamy do ostygnięcia. Ser żółty kroimy w kostkę i dorzucamy wraz z mozzarellą do farszu. 

3

Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy z niego kółka. Na każde wykładamy farsz i sklejamy boki. Gotowe smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pierogi wkładamy do nagrzanego piekarnika ustawionego na program góra-dół na 190 C i pieczemy przez 15-20 minut. Gotowe empanadas podajemy z liśćmi sałaty i dipem śmietanowym z pomidorami, papryką i chili.

Empanadas przeniosą Cię prosto do Argentyny. Ich aromat i smak zachwycą zarówno dorosłych, jak i dzieci. Przygotuj empanadas w domu i ciesz się smakiem tej autentycznej, argentyńskiej przekąski!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak