Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Arbuzowy kisiel

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

arbuz 1 kg
serek mascarpone 150 gram
żółtko jajek 1 sztuka
mąka ziemniaczana 2 płaskie łyżki
woda 1/3 szklanki
cukier puder 1 łyżka
czekolada gorzka rurki, do dekoracji
cynamon Prymat do posypania
mięta do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Arbuzowy kisiel

Kroki postępowania

1
Arbuza obieramy, kroimy na mniejsze części i usuwamy pestki.
Krok 1 - Arbuzowy kisiel foto
2
Tak przygotowanego miksujemy.
Krok 2 - Arbuzowy kisiel foto
3
Otrzymany mus (u mnie 2 i 1/3 szklanki) podgrzewamy. W wodzie rozpuszczamy mąkę. Mieszaniną zalewamy gotujący, arbuzowy przecier. Całość zagotowujemy. Osobiście nie słodziłam deserku, gdyż arbuz sam w sobie jest bardzo słodki.
Krok 3 - Arbuzowy kisiel foto
4
Otrzymany kisiel rozlewamy do przygotowanych pucharków i pozostawiamy do ostygnięcia.
Między czasie przygotowujemy krem.
Cukier puder ucieramy z żółtkiem. Puszystą masę jajeczną łączymy z serkiem mascarpone. Gotowy krem przekładamy do worka cukierniczego i wykładamy go na zimne deserki. Całość dekorujemy rurkami czekoladowymi, miętą, stokrotkami i cynamonem. Podajemy.
Krok 4 - Arbuzowy kisiel foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 08.12.2016 20:30
Dobry deser.
gusia1000 08.12.2016 19:30
Pomysłowo.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak