Przepis i sposób przygotowania na: Arbuzowy gigant :)
Kroki postępowania
Arbuza pokroić w niewielką kostkę i w miarę możliwości usunąć pestki, następnie zlać cały sok który powstał przykrojeniu arbuza, mój był bardzo soczysty i było prawie 1 szklanka soku. Po odmierzeniu zebranego soku dopełnić go do 1.1/2 szklanki wodą i zagotować w gorącym płynie rozpuścić galaretkę i żelatynę, następnie przestudzić.
Do ubitych białek ostrożnie dodać żółtka i wszystko wymieszać, następnie ostrożnie połączyć z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia, ciasto bardzo ostrożnie mieszać na sam koniec dodać olej.
Dużą tortownicę u mnie taka prostokątna o wymiarach 24 cm na 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić ciastem.
Piec w temp. 180st około 30 min.
Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na trzy placki, dolny ułożyć ponownie w formie na nim rozsmarować połowę masy serowej ( masa dosyć szybko gęstnieje) na niej ułożyć połowę arbuza i przykryć drugim plackiem na którym wyłożyć resztę masy serowej i resztę arbuza, przykryć ostatnim plackiem ciasta.