Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Arbuzowy gigant :)

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 10 sztuk
cukier 1 szklanka
mąka tortowa 1.3/4 szklanki
budyń waniliowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
olej rzepakowy 10 łyżek
ser w wiaderku 1 kg
śmietana 30% 1/2 litra
cukier puder 3/4 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 5 płaskich łyżek
DODATKOWO:
arbuz 2 kg
śmietana 30% 300 ml
smietan-fiks 1 opakowanie
cukier puder 3 łyżki
galaretka różowa 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Arbuzowy gigant :)

Kroki postępowania

1
Masa serowa:
Arbuza pokroić w niewielką kostkę i w miarę możliwości usunąć pestki, następnie zlać cały sok który powstał przykrojeniu arbuza, mój był bardzo soczysty i było prawie 1 szklanka soku. Po odmierzeniu zebranego soku dopełnić go do 1.1/2 szklanki wodą i zagotować w gorącym płynie rozpuścić galaretkę i żelatynę, następnie przestudzić.
Krok 1 - Arbuzowy gigant :) foto
2
Ser utrzeć z cukrem pudrem do utartego sera dodać przestudzoną galaretkę i dokładnie wszystko wymieszać na koniec delikatnie wymieszać ubitą na sztywno śmietaną.
Krok 2 - Arbuzowy gigant :) foto
3
Białka jajek ubić na bardzo sztywno z dodatkiem 10 łyżek bardzo zimnej wody i szczypty soli do sztywnych białek dodać cukier i jeszcze raz wszystko dokładnie ubić, aż uzyskamy białą i szklistą bezę.
Do ubitych białek ostrożnie dodać żółtka i wszystko wymieszać, następnie ostrożnie połączyć z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia, ciasto bardzo ostrożnie mieszać na sam koniec dodać olej.
Dużą tortownicę u mnie taka prostokątna o wymiarach 24 cm na 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić ciastem.
Piec w temp. 180st około 30 min.

Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na trzy placki, dolny ułożyć ponownie w formie na nim rozsmarować połowę masy serowej ( masa dosyć szybko gęstnieje) na niej ułożyć połowę arbuza i przykryć drugim plackiem na którym wyłożyć resztę masy serowej i resztę arbuza, przykryć ostatnim plackiem ciasta.
Krok 3 - Arbuzowy gigant :) foto
4
Dodatkową śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fiksem, następnie ozdobić nią wierzch ciasta.
Krok 4 - Arbuzowy gigant :) foto
5
Przygotowane ciasto odstawić do lodówki na kilka godzin, aby dokładnie zastygło.
Krok 5 - Arbuzowy gigant :) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 28.02.2014 13:33
Super ciasto. na pewno wypróbuję!!
Małgorzata9 24.08.2013 21:30
wygląda apetycznie
wyattearp 24.08.2013 20:14
ciasto rerelacyjne
halina17 24.08.2013 19:22
Pomysłowe ciasto , pysznie wygląda.
Konczi 24.08.2013 16:45
fantastyczne ciacho !
monisia1977 24.08.2013 12:51
fajnie wyglada
Ewa104 24.08.2013 12:32
To ciasto schłodzone musi być super zwłaszcza w upały.Wspaniale orzeźwi i ochłodzi.A że arbuzy uwielbiam to zabieram przepis do swojej księgi.
lara 24.08.2013 12:28
super ciasto
malaczarna23 24.08.2013 11:49
przepysznie musi smakować to ciasto:) ale mi się smaki narobiły :)
aisza1 24.08.2013 11:40
rewelacyjnie wygląda, pewnie tak samo smakuje
kasienka23 24.08.2013 11:28
fajny pomysł na ciasto z arbuzem!
Andrzej8 24.08.2013 11:21
chętnie bym spróbował
Katarzyna34 24.08.2013 11:11
chętnie bym się poczęstowała kawałeczkiem
Katarina 24.08.2013 11:00
Wygląda super , pewnie smakuje znakomicie
Renata22 24.08.2013 10:41
Musi być pyszny ten gigant;)
Janina 24.08.2013 10:14
Bardzo smaczne i efektowne ciasto;)
joanna__s 24.08.2013 10:03
Rewelacja!!
Ola1984 24.08.2013 09:18
Bardzo orzeźwiająca propozycja na deser - podoba mi się :)
Renata9 24.08.2013 08:50
pomysłowe i pyszne ciasto z arbuzem
Olga_SK 24.08.2013 08:32
Nie dodawałam jeszcze nigdy arbuza do ciast, ale to świetny pomysł :)
Renata 24.08.2013 08:17
wyśmienite ciasto
Agnieszka-87-25 24.08.2013 08:08
mniam super !
iwi 24.08.2013 08:06
Super deser
dianix 24.08.2013 08:04
wygląda rewelacyjnie, mam kawe przed sobą i rogalika a zamieniłabym go na Twój deserek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak