Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Arbuzowo-brzoskwiniowa pychotka

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
margaryna 125 gram
mąka 1 1/2 szklanki
żółtko jajek 2 sztuki
cukier puder 3 łyżki
skórka otarta z połowy cytryny
Masa budyniowa:
mleko 1/2 litra
masło 100 gram
cukier puder 3 łyżki
budyń waniliowy 1 opakowanie
żółtko jajek 1 sztuka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyzka
galaretka
brzoskwinie 3 sztuki
cukier kryształ 4 łyzki
woda 3/4 szklanki
galaretki brzoskwiniowe 2 opakowania
arbuz

Przepis i sposób przygotowania na: Arbuzowo-brzoskwiniowa pychotka

Ciasto: Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto, formujemy kule, zawijamy w folie i chłodzimy min.40 minut. Następnie wałkujemy i wykładamy na tortownice o średnicy 26cm wysmarowaną tłuszczem i opruszoną bułką tartą, boki wyklejamy ciastem do połowy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni ok 25-30 min.
Masa budyniowa:
Z podanej ilości mleka odlewamy pół szklanki, resztę zagotowujemy z cukrem oraz masłem. W połowie szklanki mleka rozrabiamy budyń oraz mąki i żółtko. Gdy mleko zacznie się gotować zdejmujemy z ognia i wlewamy budyń stale mieszając, gotujemy na wolnym ogniu aż masa stężeje(powinna mieć gęstą konsystencje). Ciepłą ale nie gorącą masę wylewamy na upieczone i wystudzone ciasto. Po wystygnięciu całość chłodzimy w lodówce.
Galaretka: Z cukru oraz wody gotujemy syrop, gdy składniki się zagotują a cukier się rozpuści wsypujemy pokrojonego w kostkę arbuza oraz brzoskwinie obrane ze skórki i pokrojone w kostke. Gotujemy na wolnym ogniu ok 20 min aż owoce puszczą sok oraz zmiękną. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretki , mieszając do rozpuszczenia aby nie powstały grudki. Studzimy i tężejącą wylewamy na ciasto. Chłodzimy ok 2 godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jodaj 21.06.2014 08:47
ja też nie jadłam , myśle że może być pyszne :)
Klausia 24.11.2013 10:25
Z arbuzem ciasta nie jadłam, ale jak tylko będzie sezon to wypróbuję :)
Mniam 02.11.2013 09:22
Fajne, podoba mi się.
Izabela9 02.11.2013 08:39
Smakuje rewelacyjnie :)Polecam.
Łucja 02.11.2013 07:28
bardzo ciekawe ciasto :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak