Arancello - sycylijski likier pomarańczowy

Arancello - sycylijski likier pomarańczowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • skórka pomarańczowa

    z 5 dużych owoców
  • wódka

    500 ml
  • spirytus

  • cukier

    500 g
  • woda

    500-700 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pomarańcze (najlepiej ekologiczne) wyszorować, sparzyć, osuszyć i ściąć cienko skórkę (bez białego gorzkiego albedo) za pomocą obieraka do warzyw.

Skórkę pokroić w paseczki włożyć do butelki lub szczelnie zakręcanego słoika - zalać spirytusem, aby cała skórka była nakryta. Szczelnie zakręcić i odstawić na tydzień do ciemnej kuchennej szafki.

Po tygodniu zagotować wodę z cukrem i gotować kilka minut na sporym płomieniu i odstawić do ostygnięcia. Odcedzić skórki pomarańczowe, a powstały ekstrakt rozprowadzić powstałym syropem - dolać wódkę, dokładnie wymieszać i rozlać do butelek.

Ponownie odstawić w ciemne miejsce na 7-10 dni.
Habibi
Likier pomarańczowy można delikatnie zakwasić koncentratem cytrynowym albo odrobinką sproszkowanego kwasku cytrynowego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Dorota76 03.01.2016 13:09
Super przepis. Musze wypróbować takiego likieru jeszcze tego nie robiłam
Habibi 01.01.2016 11:29
I tu dokładnie ta sama sytuacja, co powyżej - plusik kliknęłam, ale już go nie ma, bo ktoś "żywi się" takimi "uprzejmymi" zachowaniami... niech mu na zdrowie pójdzie... haha ;) Pozdrawiam w Nowym Roku :)
Habibi 01.01.2016 11:27
Jakiś nieszczęśliwy człowiek minusuje złośliwie Wasze komentarze ;) Ale niech mu będzie, skoro ma się poczuć lepiej ;) Troll zawsze trollem pozostanie :) Pozdrawiam w Nowym Roku :)
Habibi 01.01.2016 11:24
Do osoby złośliwie minusującej komentarze! Człowieku - zajmij się wreszcie swoim własnym kontem użytkownika i przepisami, jeśli takie posiadasz - nie odwiedzaj mojego konta, nie czytaj moich przepisów i odczep się od osób, które pozostawiają u mnie komentarze. Ja rozumiem, że twoje życie jest puste, nieudane i jesteś wiecznie sfrustrowany! Ale to nie my odpowiadamy za twoje niepowodzenia w życiu osobistym, a może i zawodowym! Z pozdrowieniami w Nowym Roku :))))))
Mniam 01.01.2016 10:09
Przepyszna nalewka!
w mojej kuchni 31.12.2015 19:06
same pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat