Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Arancello - sycylijski likier pomarańczowy

4.0
(23)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

skórka pomarańczowa z 5 dużych owoców
wódka ml
spirytus 500 mililitrów
cukier 500 g
woda 500-700 ml

Porada

Likier pomarańczowy można delikatnie zakwasić koncentratem cytrynowym albo odrobinką sproszkowanego kwasku cytrynowego.

Przepis i sposób przygotowania na: Arancello - sycylijski likier pomarańczowy

Pomarańcze (najlepiej ekologiczne) wyszorować, sparzyć, osuszyć i ściąć cienko skórkę (bez białego gorzkiego albedo) za pomocą obieraka do warzyw.

Skórkę pokroić w paseczki włożyć do butelki lub szczelnie zakręcanego słoika - zalać spirytusem, aby cała skórka była nakryta. Szczelnie zakręcić i odstawić na tydzień do ciemnej kuchennej szafki.

Po tygodniu zagotować wodę z cukrem i gotować kilka minut na sporym płomieniu i odstawić do ostygnięcia. Odcedzić skórki pomarańczowe, a powstały ekstrakt rozprowadzić powstałym syropem - dolać wódkę, dokładnie wymieszać i rozlać do butelek.

Ponownie odstawić w ciemne miejsce na 7-10 dni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marian 29.03.2023 13:31
Niestety, moim zdaniem słaby przepis, już mówię dlaczego. W przepisie jest napisane żeby skórki zalać spirytusem, jakim spirytusem ? w składnikach nie ma nic o spirytusie. Jeśli chodzi o to że tym spirytusem jest wódka, to otrzymamy bardzo słaby likier ponieważ 500 ml wódki 40% + 500-700 ml wody + cukier 0,5 kg (czyli około 300 ml płynu), otrzymamy około 1,4 L 14 %. Jak robiłem Limoncello to skórki z 17 cytryn zalałem spirytusem 95% - 1 L na 2 miesiące, później dodałem 1 L wody + 0,6 kg cukru, otrzymamy około 2,35 L 40%. Może właśnie takie ma być Arancello, całkiem inne od Limoncello, każdy oczywiście niech robi według uznania i własnego smaku. Pozdrawiam :)
Doradca Smaku 30.03.2023 13:32
Słuszna uwaga Marianie, najpierw dodaje się spirytus 0,5 litra, a wódeczkę opcjonalnie dopiero na koniec z wodą. Uzupełniłem informacje w składnikach.
Dorota76 03.01.2016 13:09
Super przepis. Musze wypróbować takiego likieru jeszcze tego nie robiłam
Habibi 01.01.2016 11:29
I tu dokładnie ta sama sytuacja, co powyżej - plusik kliknęłam, ale już go nie ma, bo ktoś "żywi się" takimi "uprzejmymi" zachowaniami... niech mu na zdrowie pójdzie... haha ;) Pozdrawiam w Nowym Roku :)
Habibi 01.01.2016 11:27
Jakiś nieszczęśliwy człowiek minusuje złośliwie Wasze komentarze ;) Ale niech mu będzie, skoro ma się poczuć lepiej ;) Troll zawsze trollem pozostanie :) Pozdrawiam w Nowym Roku :)
Habibi 01.01.2016 11:24
Do osoby złośliwie minusującej komentarze! Człowieku - zajmij się wreszcie swoim własnym kontem użytkownika i przepisami, jeśli takie posiadasz - nie odwiedzaj mojego konta, nie czytaj moich przepisów i odczep się od osób, które pozostawiają u mnie komentarze. Ja rozumiem, że twoje życie jest puste, nieudane i jesteś wiecznie sfrustrowany! Ale to nie my odpowiadamy za twoje niepowodzenia w życiu osobistym, a może i zawodowym! Z pozdrowieniami w Nowym Roku :))))))
Mniam 01.01.2016 10:09
Przepyszna nalewka!
w mojej kuchni 31.12.2015 19:06
same pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak