Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Apple pie - tarta

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2 1/3 szkl
cukier 3 łyżki
masło 20 dag
woda zimna 3 łyżki

Nadzienie

jabłka 6 szt
rodzynki 3 łyżki
cukier 1/2 szkl
cynamon 1 łyżeczka
sok z cytryny 2 łyżeczki

Wierzch

jajko 1 szt
cukier 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Apple pie - tarta

Ciasto:
Do miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy masło zimną wodę oraz cukier i zagniatamy kruche ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wyciągamy z lodówki i dzielimy na dwie części w proporcji 2/3 do 1/3 i rozwałkowujemy na placki.
Nadzienie:
Jabłka obieramy i dzielimy na kawałki, następnie skrapiamy sokiem z cytryny , mieszamy z cukrem i cynamonem oraz dodajemy rodzynki.
Formę do tarty wykładamy grubszym plackiem, układamy nadzienie i przykrywamy plackiem z reszty ciasta.Zlepiamy brzegi, a wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez 35 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aannkaa82 11.05.2014 20:28
Pyszna tarta
Renata9 11.05.2014 19:32
ale smaczna tarta
Noruas 11.05.2014 18:08
pyszności!
nogawkuchni 11.05.2014 16:47
Fajny przepis na z pewnością smakowitą tartę.oj zjadłoby się.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak